Sikorsky je ameriški vojski izročil 5000. helikopter UH-60 black hawk

by Urednik

BLACK HAWKE BO NADOMESTIL BELL V-280 VALLOR

Dostava je potekala med slovesnostjo na sedežu podjetja Sikorsky v Stratfordu v Connecticutu konec januarja 2023, udeležili pa so se je predstavniki ameriške vlade in vojaški predstavniki.

“Sikorsky kot podjetje je skoval prav black hawk,” je dejal predsednik Sikorsky Paul Lemmo. »Black hawk in njegove različice zagotavljajo zanesljivost in visoko zmogljivost in še naprej dokazujejo svojo vsestranskost in pripravljenost sledenja najnovejšim tehnološkim rešitvam na letalskem področju.«

Ameriška vojska upravlja floto več kot 2300 helikopterjev UH-60 black hawk. Še naprej jih bo prejemala, saj naročilo v vrednosti 2,3 milijarde dolarjev, oddanem junija 2022, sega do več leta 2027. Poleg tega naročila obstaja še klavzula z možnostjo naročila za dodatnih 135 helikopterjev. Če bodo izbrali to možnosti, bi lahko proizvodnja black hawkov trajala tudi po letu 2030.

Zgodba o legendarnem helikopterju

Sikorsky Aircraft Corporation, ki jo je pred 100 leti ustanovil v Kijevu rojeni Igor Sikorsky, se je leta 1972 odzvala na razpis ameriške vojske za zamenjavo še enega legendarnega helikopterja (predvsem iz Vietnama): Bellovega UH-1 huey. Na razpisu je takrat sodeloval še Boeing Vertol s prototipom helikopterja YUH-61, izbran pa je bil  je bil Sikorskyjev model S-70, ki je svoj prvi polet opravil 17. oktobra 1974.

Čeprav je S-70 večinoma znan pod oznako ameriške vojske UH-60 black hawk, mu je pet vej ameriških oboroženih sil namenilo različne vloge, od iskanja in reševanja do VIP transporta in celo elektronskega bojevanja.

Zanimanje za ta helikopter pa sega izven ZDA, imata ga tudi naši sosedi Avstrija in Hrvaška. Nedavno, 18. januarja 2023, je avstralska vlada potrdila nakup 40 srednje velikih vojaških helikopterjev Sikorsky UH-60 black hawk v okviru naročila v vrednosti 1,96 milijarde USD.

Vendar bi se lahko vladavina Sikorskega in njegovega črnega jastreba sčasoma končala. Decembra 2022 je ameriška vojska podjetju Bell Textron dodelila 1,3 milijarde dolarjev vredno razvojno pogodbo za letalo s prekucnima rotorjema V-280 valor v okviru razpisa za prihodnji jurišni helikopter velikega dosega (FLRAA), ki bo nadomestil UH-60. Lockheed Martin, matična družba Sikorskyja od leta 2015, pa je v zvezi s tem zahteval revizijo odločitve ameriškega vladnega Urada za odgovornost (GAO).

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki