SIRSKA KRIZA: Theresa May ne gre s Trumpom v vojno?!

by Urednik

BO VELIKA BRITANIJA SODELOVALA V (MOREBITNEM) AMERIŠKEM POSREDOVANJU V SIRIJI?

Premierka Velike Britanije, Theresa May, je v pogovoru s predsednikom Združenih držav Amerike, Donaldom Trumpom povedala, da bi moral Londonu posredovati več dokazov za domnevni kemični napad v Siriji, ki naj bi ga izvedel Assadov režim, preden se pridružijo vojaškemu posredovanju – bombnemu napadu – v Siriji, piše časopis “The Times”.

Britanska predsednica vlade Mayeva se ni strinjala, da bi sodelovala pri “hitrem kaznovanju”. Vendar pa je naslednji dan izjavila, da bi se Velika Britanija morda le lahko vključila v vojaško posredovanje v Siriji, da bi preprečili novo uporabo kemičnega orožja. Sirska vojska pa je sporočila, da je v teh dneh v Vzhodni Guti zajela večje število britanskih vojakov.

Zahod je sicer že pred dnevi obtožil Damask, da so izvedli kemični napad v sirski Doumi v Vzhodni Guti. Moskva je zanikala informacije o uporabi kemičnega orožja – bombe, ki naj bi jo domnevno uporabila Sirska vojska.

Že 13. marca je ruski generalštab objavil, da se militantneži pripravljajo na insceniranje uporabe kemičnega orožja v Vzhodni Guti. Menili so namreč, da bodo ZDA to izkoristile za napad na Sirijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je obljubil, da bo odločitev o Siriji sprejel v tem tednu. Francoski predsednik Emanuel Macron je izrazil pripravljenost za sodelovanje pri morebitnem bombardiranju.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki