Sirski in iranski vojaki pripravljajo kopensko ofenzivo na Aleppo

by Urednik

V SIRIJI UBIT CENJEN IRANSKI GENERAL HOSSEIN HAMEDANI

Po dveh tednih zračnih napadov Ruskih letalskih sil na položaje samooklicane Islamske države (ISIS) prihajajo na dan informacije, da je v zadnjih dneh v Sirijo prišlo že več tisoč iranskih vojakov, ki naj bi v naslednjih dneh sodelovali v kopenski ofenzivi Sirske vojske na mesto Allepo na severu države.

Potem ko je kljub ruskemu bombardiranju uspelo pripadnikom militantne skupine Islamska država ponovno zavzeti en predel severnega sirskega mesta Aleppo, pa Sirska vojska skupaj z iranskimi vojaki in elitnimi borci Hezbolaha že pripravlja kopensko ofenzivo na to mesto – seveda ob ruski zračni podpori.

Za medije sta o načrtih režima predsednika Assada spregovorila dva visoka uradnika, ki sta potrdila, da se je začela velika mobilizacija Sirske vojske skupaj z borci Hezbolaha in nekaj tisoč iranskimi vojaki, ki so prispeli v Sirijo v zadnjih dneh.

Prvi je dejal, da so “velike bojne priprave na tem področju so vidne”, drugi pa, da je bila “sprejeta odločitev za začetek bitke za Aleppo … Ta ni več skrita, saj je več tisoč Irancev zdaj v Siriji in njihova vloga je ključnega pomena.”

Prihod iranskih vojakov pa sledi novici o smrti Hosseina Hamedanija, general Iranske revolucionarne garde, ki je bil ubit 7. oktobra 2015 v pokrajini Aleppo med svetovanjem Sirski vojski  v boju proti Islamski državi. Smrt iranskega generala Hosseina Hamedanija so v Teheranu potrdili 9. Oktobra.

Ruske oblasti tudi že vse od začetka zračnih napadov na ISIS v Siriji poročajo o vsakodnevnem številu operacij in uničenih ciljev Islamske države. Številke vsakodnevno naraščajo, v zadnjem tednu vsak dan izvedejo že več kot 50 poletov.

Sirska vojna - oktober 2015

“V preteklem dnevu so bojna letala Su-34, Su-24M in Su-25SM opravila 88 zračnih napadov na 86 položajev infrastrukture  teroristov v regijah Raqqa, Hama, Idlib, Latakija in Aleppo,” je novinarjem v torek 13. Oktobra 2015 sporočil tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva generalmajor Igor Konashenkov.

Ob tem je ruska stran dodala, da so napadi močno oslabili Islamsko državo in da so prestregli sporočila prek radijskih kanalov, da njihovim pripadnikom zmanjkuje streliva in že zapuščajo nekatere bojne cone.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, ISW

Povezani članki