Slovaška samostojno odloča o prenosu lovcev MiG-29 v Ukrajino

by Urednik

SLOVAŠKA BO KOT PRVA »DONIRALA« LOVSKA LETALA UKRAJINI

Slovaška se je samostojno odločila za dobavo lovcev MiG-29AS Ukrajini, pritiska Bruslja in Washingtona na Bratislavo ni bilo, gre za povsem odločitev Slovakov, poroča ameriški tisk. 

 Za zdaj še ni informacij, ali bodo Slovaki lovska letala MiG-29 prodali Ukrajini ali preprosto podarili, zagotovo pa je že znano, da bo Bratislava od Evropske unije zahtevala odškodnino za lovce, tako kot je pred tem zahtevala za vse predhodno Ukrajini dobavljeno orožje, poroča New York Times.

Slovaške letalske sile so opremljene 11 ali 12 lovci MiG-29, od katerih sta dva dvoseda. Stanje letal ni znano, štirje pa so zagotovo bojno operativni. Sicer pa so to le nepotrjene informacije. Odločitev o prodaji/podaritvi letal Ukrajini je bila sprejeta po tem, ko se je Bratislava z Varšavo dogovorila o zaščiti svojega zračnega prostora pred začetkom dobav ameriških lovcev F-16.

Medtem pa ruski kanal Telegram, ki pokrivajo rusko operacijo v Ukrajini, in nekatere ukrajinski spletni mediji poročajo, da so številna oklepna vozila sovjetskega izvora, ki jih zahod dobavlja Ukrajini, v nebojno pripravljenem stanju, polovica jih potrebuje resna popravila. Zmogljivosti in servisne obrate za vzdrževanje in popravilo ruskih oklepnikov je Ukrajina nekoč imela, je pa vprašanje, v kolikšni meri še lahko izvajajo za dela. Oklepna vozila, zlasti tanke, zahtevajo ukrajinske sile, ki se bojujejo v Donbasu, vendar je ukrajinske zmogljivosti za popravilo Rusija uničila, popravil pa ne morejo izvajati na terenu. 

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki