Slovenija dobila še drugo gasilsko letalo Air Tractor AT-802

by Urednik

OBRAMBNO MINISTRSTVO PREJELO NOVO GASILSKO LETALO

Drugo enomotorno gasilsko letalo Air Tractor AT-802, namenjeno Ministrstvu za obrambo, podrejeno Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), je 18. maja 2023 pristalo v Ljubljani/Brniku na mednarodnem letališču »Jožeta Pučnika«.  

Dvosedežno letalo v kopenski konfiguraciji (s klasičnim, trikolesnim podvozjem) je v Slovenijo prispelo s špansko začasno registracijo EC-OCO (ex N7900R, c/n 802-1029) z enim postankom, polet se je začel isto jutro na letališču Viver v Španiji in nadaljeval proti Sloveniji z enim postankom na letališču Calvi/Sainte-Catherine na Korziki v Franciji. 45-minutni sprejemni testni let za EC-OCO je bil opravljen 20. junija s pilotom Air Tractor Europe na pilotskem sedežu in slovenskim kopilotom na zadnjem sedežu. Ko bo letalo vpisano v slovenski register, bo registrirano kot S5-BZT.

Prvi slovensko dvosedežno letalo AT-802 s klasičnim triciklskim podvozjem in z začasno špansko registracijo EC-NZL (ex N85152, k/n 802-0990) je 9. maja prispelo v Ljubljano. Pričakuje se, da bo slovenska registracija tega letala SB-BZR. Slovenska flota gasilskih Air Tractorjev naj  bi bila popolna marca 2024, ko naj bi v Sloveniji pristali dve amfibijski enosedežni letali AT-802A Fire Boss. Medtem se bodo dvosedežna letala vrnila v Španijo, kjer jim bodo pred koncem oktobra 2023 namestili plovce, kar bo povzročilo spremembo njihove oznake iz AT-802 v AT-802 Fire Boss.

“Po uničujočem požaru na Krasu julija 2022 se je Slovenija zavezala, da bo nemudoma zgradila namensko letalsko gasilsko floto, ki bo temeljila na štirih povsem novih letalih Air Tractor AT-802 Fire Boss s prostornino 3104 litrov,” je poudaril obrambni minister Marjan Šarec 17. aprila v Ljubljani ob slovesnem podpisu pogodbe o nakupu 4 letal Air Tractor od španskega podjetja Air Tractor Europe (ATE) s sedežem v Vivru.

Letalo, ki jih je kupilo Ministrstvo za obrambo, bi delovalo pod civilno (S5-) registracijo v okviru posebne enote za gašenje požarov iz zraka, ki bo ustanovljena v okviru URSZR. Za uvedbo enote v operativno uporabo bo ATE organiziral usposabljanje slovenskih pilotov in pripadajočega tehničnega osebja, ki bo Sloveniji poleti 2023 pomagalo uvesti Air Tractorje v uporabo. Različna letališča po Sloveniji bodo uporabljali za namen gašenja, domača baza enote pa še ni določena.

Program vzpostavitve zmogljivosti gašenja iz zraka je bil potrjen na seji vlade, ki je bila 30. januarja 2023 v Ljubljani. Takrat se je začel nov namenski nacionalni razvojni projekt za izgradnjo zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka v obdobju 2023–2026 z največ 6 malimi letali za gašenje požarov – 4 trdnimi naročili in 2 opcijama za nakup letal. Slovenski projekt, ki je sofinanciran (85 %) s sredstvi evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027, se zdaj osredotoča na začetni nakup 4 letal in vzpostavitev sistema usposabljanja in logistike, ki ga podpira proizvajalec originalne opreme, kar bo omogočilo, da letala URSZR postanejo del skupne letalske gasilske flote mehanizma civilne zaščite EU (rescEU), ki bo poleg zaščite Slovenije pomagal tudi pri gašenju požarov v naravi tako v EU, kot tudi v drugih državah v stiski. V primeru realizacije možnosti nakupa dodatnih dveh letal bo Slovenija leta 2025 ali po njem dodatno povečala floto Air Tractorjev.

Od leta 1992 je bilo izdelanih več kot 1000 letal Air Tractor AT-802 in to letalo je zdaj standard za gašenje požarov v večini držav, ki so podvržene požarom. Kupili so ga že in ga dali v uporabo vladam in zasebnim operaterjem v Združenih državah, Kanadi, Avstraliji, Južni Afriki, Čilu, Argentini, Braziliji, Španiji, Portugalski, Franciji, Italiji, Švedski, Izraelu, Cipru, Hrvaški, Črni gori, Makedonija, Grčija, Turčija in Savdska Arabija. Resno zanimanje za nakup letala AT-802 sta po navedbah ATE doslej izkazali tudi Albanija in Bosna in Hercegovina.

Poleg prodaje letal je ATE zelo aktiven tudi pri najemu AT-802 in zagotavljanju storitev gašenja požarov iz zraka različnim vladam v Evropi in zunaj nje z rekordnimi 50 letali AT-802 v lasti/nadzoru ATE, ki naj bi letos delovala v Španiji in na Portugalskem, Turčiji, Grčiji, Nemčiji, Franciji, Cipru in Savdski Arabiji.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

Povezani članki