Slovenija je podpisala pogodbo za letalo C-17J spartan

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA BO DOBILA NOVO TRANSPORTNO LETALO

Slovenija je pridobila vojaško transportno letalo C-27J spartan, pri proizvajalcu Leonardo so povedali, da je bila pogodba, ki obsega eno letalo, podpisana 30. marca 2022.

Posel, podpisan med slovenskim Ministrstvom za obrambo (MO) in italijanskim proizvajalcem Leonardo skupaj z Direktoratom za plovnost italijanskega generalnega sekretariata za obrambo in Nacionalnim direktoratom za oborožitev pokriva letala, pa tudi letalsko medicinsko evakuacijsko opremo, usposabljanje in dve leti podpore.

»Pogodba sledi okvirom medvladnega sporazuma med Italijo in Slovenijo, ki sta ga 17. novembra 2021 podpisala italijanski minister za obrambo Lorenzo Guerini in slovenski minister za obrambo Mateja Tonina, namenjen pa je krepitvi dvostranskega sodelovanja med državama,« so v objavi zapisali pri italijanskem proizvajalcu Leonardo. Objava pa ni razkrila roka dobave ali pogodbene vrednosti, čeprav je Jane’s že pred tem poročal, da je 15. letalski polk  (15. polk vojaškega – 15. PVL) v sestavi Slovenske vojske (SV) je pričakoval, da bo prejel transportno letalo italijanske izdelave C-27J do leta 2025.

Odločitev Slovenije za nakup C-27J spartan je sledila oceni slovenske vlade, da je pandemija Covid-19 razkrila pomanjkanje zmogljivosti in zmogljivosti nacionalnega zračnega prevoza. Novi C-27J bo SV uporabljala za prevoz vojakov za bojne in humanitarne naloge, medicinsko evakuacijo in podobno.

Novica o naročilu je prišla 14 let po tem, ko je Slovenija leta 2008 preklicala svojo prejšnjo odločitev nakupa para lahkih taktičnih transportnih letal zaradi proračunskih omejitev in takratnega nenadnega  strmoglavljenje letala C295, ki je bilo takrat ocenjeno kot najboljša letalska transporta platforma za Slovensko vojsko. Pri izbiri tipa letala je vlada izbirala med letaloma Leonardo (takrat Alenia) C-27J in Airbusovim C295. Spogledovali so se tudi Lockheed Martinovim štirimotornim turbopropelorskim C-130J-30 hercules, Embraerjevuim dvomotornim turboventilatorskim KC-390 millennium in Airbusovim štirimotornim turbopropelorskim A400M atlas v kategoriji „srednjih lertalskih tarnsporterjev“.

Odločitev je bila sprejeta v okviru programov Strategic Airlift International Solution (SALIS), ki jih podpira Nato, tako da se je Slovenija odločila za nakup lahkega transportnega letala, izbor pa je padel na C-27J. Standardni spartan ima nosilnost 11 ton in dolet 5.685 km.

Italijanski proizvajalec Leonardo je pred nedavnim razkril projekt C-27J Next Generation (NG), ki vključuje novo pilotsko kabino s prikazovalniki, vremenskim radarjem, sodobno navigacijsko in komunikacijsko opremo, pa tudi z »naprednimi aerodinamičnimi lastnostmi«. Čeprav podjetje podrobnosti ne navaja, slike C-27J NG kažejo aerodinamične izboljšave, ki vključujejo krilca in druge elemente, namenjene povečanju učinkovitosti glede porabe goriva in posledično izboljšanja nosilnosti, dosega in vzdržnosti. Pri Leonardu so pred tem napovedali, da bodo te novosti nameščene na nove C-27J, ki se zapuščajo v proizvodnji linijo, ta nova konfiguracija pa bo na voljo tudi obstoječim uporabnikom spartanov kot naknadna oprema. Letala spartan so poleg Slovenije naročili ali jih že uporabljajo Avstralija, Bolgarija, Čad, Grčija, Italija, Kenija, Litva, Mehika, Maroko, Peru, Romunija, Slovaška, ZDA in Zambija.

Pripravil: B. Knific, foto: Leonardo

Povezani članki