Slovenska vojaška ladja Triglav 11 na misiji EUNAVFOR Med

by Urednik

BOJ EVROPSKE UNIJE PROTI NEZAKONITI MIGRACIJI IZ SEVERNE AFRIKE

V ponedeljek 22. junija 2015 se je proti obali Libije, v okviru mednarodne vojaške pomorske operacije EUNAVFOR Med(iteran), odpravila pomorska skupina iz 14 držav, v kateri so vojaške ladje in podmornice na čelu z italijansko letalonosilko Cavour (C550), helikopterji, izvidniška ter brezpilotna letala. Naloga udeležencev v operaciji EUNAVFOR Med je zbiranje informacij in patruljiranje na odprtem morju za podporo odkrivanja in spremljanja tihotapskih mrež.

Slovenija v vojaški operaciji Evropske unije na jugu Sredozemlja imenovani EUNAVFOR Med bo jeseni (po rednem remontu) sodelovala z večnamensko vojaško ladjo Triglav 11 s pripadajočo posadko, ob tem pa naj bi že sedaj prispevala nekaj strokovnjakov.

Evropska pomorska vojaška operacija EUNAVFOR Med je del celovite migracijske strategije EU, ki vključuje tako takojšnje ukrepe za reševanje ljudi v morju kot ukrepe za odpravo vzrokov za nezakonite migracije – t.i. uničenje poslovnega modela tihotapcev z ljudmi Sredozemlju.

Prva faza operacije zajema nadzor in pregled delovanja mrež tihotapcev ter trgovcev z ljudmi v osrednjem južnem Sredozemlju, druga in tretja faza pa bosta zajeli iskanje, zaseg in uničenje sredstev tihotapcev. Za to (delovanje v libijskih teritorialnih vodah) pa mora EU pridobiti mandat Varnostnega sveta ZN (Kitajske in Rusija nasprotujeta) oziroma povabilo libijskih oblasti.

EU upa na resolucije ZN, naj povečajo svoje delovanje, ki omogoča EUNAVFOR Med preseliti v libijskih vodah, vendar je srečanje

V operaciji poleg Slovenije in Italije sodelujejo še Belgija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španija, Švedska in Velika Britanija.

Zadnji položaj slovenske vojaške ladje VNL 11 Triglav iz sestave 430. mornariškega kontingenta Slovenske vojske je bil oddan v Trstu v ponedeljek 22. Junija 2015 (glej: MarineTraffic – v iskanje vpišete Triglav 11).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki