Španija naročila 36 helikopterjev H135

by Urednik

NOVI HELIKOPTERJI ZA ŠPANSKO VOJSKO IN POLICIJO

Španski ministrstvo za obrambo in ministrstvo notranje zadeve sta naročili 36 helikopterjev Airbus Helicopters H135. Ta podpis poteka v okviru spodbudnega načrta, ki ga je aktivirala španska vlada za podporo obrambni industriji.

Ministrstvo za obrambo bo prejelo 18 helikopterjev H135, ki jih bodo upravljale Španske letalske sile in mornarica, medtem ko bo ministrstvo za notranje zadeve prevzelo prav tako 18 helikopterjev H135, ki jih bosta upravljala nacionalna policija in civilna garda. Dobave se bodo začele prihodnje leto.

Španska vojska že upravlja floto 16 helikopterjev H135. S to pridobitvijo bodo to prvi H135 španskih letalskih sil in prvi helikopter Airbus Helicopters španske mornarice. Tako kot v primeru H135, ki jih je pred časom pridobila vojska, bodo novi letalniki v letalstvu in mornarici nadomestili starejše modele helikopterjev, ki se trenutno uporabljajo za napredno usposabljanje pilotov. Standardizacija flot za usposabljanje v vseh treh vejah oboroženih silah bo ustvarila sinergije in vodila k izvajanju novih in učinkovitejših dejavnosti usposabljanja in podpore.

Skupaj z NH90 bo H135 prisoten v vseh vejah španskih oboroženih sil kot primer usklajevanja in iskanja sinergij pri usposabljanju in vzdrževanju, kot določa naš glavni načrt helikopterja,« je pojasnil admiral Santiago González pri DGAM. . »To sodelovanje med ministrstvi za notranje zadeve in obrambo je pomemben mejnik pri racionalizaciji programov španske vlade.«

Ministrstvo za notranje zadeve ima trenutno floto 31 helikopterjev iz družine H135, ki delujejo v nacionalni policiji, civilni gardi in prometni policiji.  Novi helikopterji bodo španskima policiji in civilni gardi omogočili, da zamenjata helikopterje zastarele nemške helikopterje MBB Bo105 v številnih misijah, vključno z dejavnostmi pregona, nadzora in reševanja.

»Veseli smo, da smo podpisali največjo pogodbo H135 v zgodovini tega programa v Španiji, ki je ključni partner in eden največjih operaterjev H135 na svetu. Ob tej priložnosti pozdravljam špansko mornarico in špansko letalstvo kot nove uporabnike tega modela,« je ob podpisu pogodbe izjavi Bruno Even, izvršni direktor Airbus Helicopters. »Španski operaterji še posebej cenijo zmogljivost, vsestranskost in pripravljenost H135. Airbusov lahki dvomotorni helikopter H135 je opremljen z najnaprednejšimi tehnologijami, ki so na voljo, vključno z lastnim paketom letalske elektronike Helionix podjetja Airbus Helicopters. Doslej so uporabnikom dobavili približno 1350 helikopterjev H135, ki jih upravlja 300 operaterjev v 64 državah. Celotna flota H135 je nabrala skupaj že 6 milijonov ur letenja.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki