Srbija povečuje izvoz orožja in vojaške opreme ter razvija nova orožja

by Urednik

NADALJEVANJE TRENDA POVEČEVANJA IZVOZA SRBSKEGA OROŽJA

Srbska obrambna industrija je v letu 2018 povečala izvoz za skoraj 14 %, je dobra dva tedna pred sejmom oborožitve in vojaške opreme “Partner 2019” sporočil namestnik obrambnega ministra Miloradović.

Pomočnik srbskega obrambnega ministra Nenad Miloradović je na novinarski konferenci 2. aprila v Beogradu v okviru priprav na prihajajoči 9. mednarodni sejem oborožitve in vojaške opreme “Partner 2019” (25.-28. junij 2019) izjavil, da je lani srbski obrambni industrijski sektor zabeležil  13,9% povečanje izvoza.

Rast izvoza leta 2018 je bila nadaljevanje pozitivnih trendov, obrambna industrija Srbije si je namreč v letu 2017 zagotovila nova izvozna naročila v vrednosti 475 milijonov USD in hkrati zaključila izvozne sporazume v vrednosti okoli 90 milijonov USD. To je bilo izjemno, 24-odstotno povečanje v primerjavi z zavarovanimi dogovori za leto 2016.

Srečanje s predstavniki medijev je Miloradović izkoristil tudi za kratko o prodaji orožja na domačem trgu, da so v Vojski Srbije lani vključili 29 doma – v Srbiji razvitih sistemov, v letošnjem  prvem četrtletju pa še dodatnih 13 sistemov, do konca leta pa pričakujejo še nadaljnjih 24.

Prav tako je napovedal, da bodo na letošnjem oborožitvenem sejmu “Partnerju 2019” poleg nove družine strelnega orožja z ustreznimi optičnimi in optoelektronskimi namerilnimi sredstvi opremili tudi  družino vodenih protitankovskih orožij, protiletalske artilerijske sisteme kratkega dosega, kopenske daljinsko vodene in letalske brezpilotne platforme z orožjem, posodobili bodo  bojna vozila in dobili nova terenska vozila.

V okviru sejemske prireditve “Partner 2019” bodo organizirali demonstracijo orožja v živo  v testnem centru Vojske Srbije v Tehnično-preizkuševalnem centru  – TOC, ki se nahaja 45 km zahodno od srbske prestolnice Beograd.

Srbski vojaško-industrijski kompleks z 20.100 zaposlenimi, ki je glavni dobavitelj nacionalne vojske, žandarmerije in policije, znatno prispeva k gospodarskim uspehom te majhne balkanske države z naraščajočim izvozom osebnega orožja, streliva, topniških sistemov in raket. Pričakovanja srbske vlade so optimistična, saj napovedujejo, da bo izvoz obrambne industrije še naprej naraščal in do leta 2020 dosegel najmanj 700 milijonov EUR na letni ravni.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki