Srbska vojska bo sodelovala na vojaški paradi ob Dnevu zmage v Moskvi

by Urednik

SRBSKA VOJSKA POVABLJENA NA PARADO ZMAGE NA RDEČEM TRGU

Srbska vojska se bo na povabilo Rusije udeležila letošnje vojaške parade na Rdečem trgu 9. maja v Moskvi ob Dnevu zmage, Hrvaška pa bo organizirala vojaško parado 5. avgusta  ob 20. letnici operacije »Oluja«.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je sprejel odločitev, da Vojska Srbije sodeluje na „Paradi zmage“ 9. maja letos v Moskvi, je sporočilo Ministrstvo za obrambo Republike Srbije. Srbska vojska bo sodelovala na moskovski paradi na Rdečem trgu na povabilo obrambnega ministra Ruske federacije Sergeja Šojguja ob 70-letnici zmage sovjetskega ljudstva v Veliki domovinski vojni od 1941 do 1945, je poročal Tanjug.

Predsednik Nikolič je sprejel odločitev o sodelovanju pripadnikov srbske vojske na “Paradi zmage“ na Rdečem trgu v Moskvi skladno s svojimi pristojnostmi, na osnovi Ustave, Zakona o obrambi, Zakona o vojski Srbije in Pravila službe Vojske Srbije.

Dopoldne dviganje zastave v Kninu, popoldne vojaška parada v Zagrebu

Po nekaj nesporazumih med vlado republike Hrvaške in predsednico Republike Hrvaške so v v naši sosednji republiki sprejeli odločitev, da bodo ob 20. letnici operacije »Oluja« zjutraj 5. avgusta dvignili zastavo v Kninu, popoldne pa v Zagrebu na Vukovarski ulici pripravili vojaško parado, ki jo bo organiziralo Ministrstvo za obrambo Republike Hrvaške.

Tako sta se na posebnem sestanku dogovorila hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in predsednik vlade R Hrvaške Zoran Milanović. Dogovor o praznovanju je bil sprejet hitro, zajema pa, poročajo hrvaški mediji, jutranje dviganje hrvaške zastave na Kninski trdnjavi ob prisotnosti najvišjih predstavnikov hrvaške oblasti. Zatem se bo hrvaška predsednica najverjetneje udeležila domovinske maše v kninski cerkvi, zato bodo začetek vojaške parade v Zagrebu časovno uskladili  s tem dogodkom.

Kolinda Grabar Kitarović – pišejo hrvaški mediji –  je sprva hotela dve enako pomembni proslavi – v Kninu in v Zagrebu 4. ter 5. avgusta 2015, je tako praktično pristala na predloge vlade Republike Hrvaške, ki je vztrajala, da vojaška parada 4. avgusta v Zagrebu (po zamisli obrambnega ministra Anteja Kotromanovića) ne more potekati zgolj kot predigra proslave naslednjega dne v Kninu.

So se pa že pojavile reakcije v državi, med drugim je kninska županja Josipa Rimac opozorila, da proslava okrogle obletnice pripada njenemu mestu, saj je dejstvo, da je Franjo Tudjman 6. avgusta 1995 na Kninski trdnjavi poljubil hrvaško zastavo. Šibeniški župan – iz stranke HDZ – pa je mnenja, da je predlog stranke  SDP (ki ji pripada ministrski predsednik Milanović) o osrednji proslavi izven Knina  »samo neokusna prvoaprilska šala«.

Vojaško parado bo organiziralo Ministrstvo za obrambo republike Hrvaške, tako da niso sprejeli predloga predsednice Grabar Kitarovićeve, da bi v ta namen osnovali poseben državni odbor.

Pripravil: B. Knific, foto: IBI Times, Military Photos

Povezani članki