Švedska se zanima za šolska letala Pilatus PC-21

by Urednik

Švedsko-švicarsko partnerstvo proizvajalcev vojaških letal

Švicarsko podjetje Pilatus in švedsko Saab sta podpisala sporazum o sodelovanju pri ponudbi novega šolskega letala Pilatus PC-21 za Švedske letalske sile. Švedska vojska namreč razmišlja o zamenjavi zastarelih dvosedih visokokrilnih letal Saab 105 oz. SK60, ki jih uporabljajo za šolanje že vse od leta 1967.

Švedske letalske sile so se pri švicarskem proizvajalcu Pilatus že večkrat zanimale za njihova turbopropelerska šolska letala PC-21, vendar so odločitev o zamenjavi letalnikov SK-60 večkrat prestavili.

Tako so se v decembru 2008 Švedi raje odločili za modernizacijo letal SK60 v vrednosti 140 milijonov dolarjev, ki so jo zaupali podjetju Saab. Pogodba se izteče leta 2017. Švedske letalske sile imajo v svoji floti še vedno 72 letal SK60 (od 150 kupljenih), posodobljenih pa naj bi jih bilo že 67. Poleg Švedkih letalskih sil so bile kupec letal Saab 105 tudi Avstrijske letalske sile, ki še vedno letijo s 28-imi letali (od skupno 40 jih je strmoglavilo kar 12). Švedske letalske sile imajo predstavitveno akrobatsko letalsko skupino imenovano Ekipa 60 (Team 60) v kateri je 4-6 letal SK60, ki jih občasno pilotirajo starejši piloti. Tudi Avstrija je včasih imela svoji akrobatski letalski skupini z letali SK60, ki sta se imenovali Karo AS in Silver Birds.

Trenutno Švedske letalske sile potrebujejo le 35 letal za usposabljanje, načrtujejo pa nakup novih letal in odprodajo SK-60. Saab se je v luči tega nakupa 2013 sestal tudi z ameriškim Boeingom z željo, da bi sodeloval pri razvoju in izdelavi novih letal za usposabljanje letalskih sil ZDA, ki bodo nadomestila zastarele T-38 talon.

Sklenjen sporazum med podjetji Saab in Pilatus vključuje tudi ustanovitev centra za razvoj programske opreme za letala, kakor tudi ustanovitve projektivnega oddelka v Švici. Vsekakor je sodelovanje povezano tudi s švicarskim nakupom lovskih letal Saab JAS-39 gripen E. Švicarska vojska načrtuje nakup 22-ih švedskih lovcev, vendar bodo maja letos o nakupu odločali državljani na referendumu. Kot smo že poročali v spodnji novici, nekatere ankete kažejo, da bi bilo kar 62 % volivcev proti nakupu novih letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedija, Military Photos

VIDEO: Šolsko letalo Pilatus PC-21

Bodo Švicarji na referendumu zavrnili nakup lovcev gripen?

Okoli 62 odstotkov švicarskih volivcev bi se odločilo zavrniti predlog za zamenjavo zastarele flote švicarskih lovcev Northrop F-5 tiger s švedskimi lovci Saab Jas-39 gripen E.

Povezani članki