Tajvan prizemljil “nove” helikopterje AH-64 apache zaradi korozije

by Urednik

KOROZIJA NA REPNIH ROTORJIH TAJVANSKIH HELIKOPTERJEV AH-64E APACHE

Ministrstvo za obrambo Tajvana je sporočilo, da so zaradi težav s korozijo prizemljili jurišne helikopterje AH-64 apache, kar je proizvajalca Boeing vodilo do preiskave vzrokov in iskanje rešitve za težave.

Preliminarne preiskave so pokazale resne znake korozije na kovinskih komponentah in reduktorju repnega rotorja. Zato so Tajvanci  prizemljili devet helikopterjev AH-64 apache, še 12 helikopterjev je prizemljenih zaradi pomanjkanja rezervnih delov in tako ima Tajvan zdaj operativnih le še osem apačev. Tajvan je leta 2011 naročil 30 helikopterjev AH-64E apache guardian in jih vse dobil do oktobra 2014, enega pa so že izgubili med nevihto aprila 2014.

Rjavenje reduktorja zadnjega rotorja so opazili že v marcu in s tem seznanili Američane, ki so jim svetovali, kako bi korozijo preprečili. Kljub ukrepom, pa težave niso opravili, zato se je Boeing odločil za temeljito preiskavo vseh 29 tajvanskih helikopterjev apache. Zaključena naj bi bila v mesecu dni, Boeingovi strokovnjaki pa menijo, da naj bi bili vzroki za rjavenje v izredno važnem podnebju in sezonskem monsunu, ko močni vetrovi prinašajo slano oceansko vodo na celino. Kot možen vzrok navajajo tudi neprimerno vzdrževanje, ki ga izvajajo tajvanske tehnične posadke.

Reduktor repnega rotorja AH-64E je namreč iz aluminij-magnezijeve zlitine, medtem ko so pri starejših helikopterja AH-64D uporabili aluminijeve zlitine. Zato bodo Boeingovi tehniki proučili, če za težave tajvanskih apačev ni kriv prav material – nova zlitina.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki