Tajvan želi ameriške tanke M1A2 abrams za zaščito pred Kitajsko

by Urednik

SE BODO NAPETOSTI S KOREJSKEGA POLOTOKA PRENESLE NA TAJVAN?

Tajvanski obrambni minister Yen Teh-fa je vladi predlagal nakup ameriških tankov M1A2 abrams, saj jih vidi kot linijo zadnje obrambe v morebitnem konfliktu s celinsko Kitajsko, poroča Južnokorejski Morning Post.

Yen Teh-fa meni, da naj bi Tajvanska ožina kmalu zelo verjetno nadomestila Korejski polotok kot “najbolj vroče območje v regiji”, prav tanki M1A2 abrams pa bi bili zadnji branik v primeru invazije kitajske vojske na njihov otok.

Glavni bojni tank M1A2 abrams je visoko na seznamu želja tajvanskega obrambnega ministrstva, saj sodi med tehnološko napredne na svetu, medtem ko na seznamu najboljših desetih ni nobenega kitajskega tanka.

Napetosti med Kitajsko in Tajvanom se zaostrujejo že vse od leta 2016, ko je tajvanski predsednik Tsai Ing-wen prevzel funkcijo in zavrnil ratifikacijo soglasja iz leta 1992, ki je priznala obe državi kot “eno Kitajsko”. Peking je takrat izrazil bojazen, da bi to lahko vodilo do razglasitve neodvisnosti otoka.

Potem ko sta se južnokorejski predsednik Moon Jae In in severnokorejski Kim Jong Un konec aprila srečala na zgodovinskem dogodku in napovedala konec nemirnih časov na Južnokorejskem polotoku, bo to vsekakor vplivalo na ameriško (ne)prisotnost v regiji. “V odgovor na spreminjajoče se razmere je Tajvanska vojska že povečala svojo bojno pripravljenost,” je še dodal Yen.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki