Turčija bo za jurišni helikopter T-929 uporabila ukrajinske motorje

by Urednik

REŠEVANJE TURŠKE OBRAMBNE INDUSTRIJE ZARADI AMERIŠKIH BLOKAD

Predsednik Turške letalske industrije (TAI) Temel Kotil je sporočil, da bodo iz Ukrajine dobavljali motorje za novi turški jurišni helikopter T-929 ATAK II.

Že pred dnevi smo poročali, da ima Turčija zaradi ameriške sankcij – blokade licence za izvoz motorjev – težave z dobavo licenčno izdelanih helikopterjev T-129 (izdelanih na osnovi Agustinega jurišnega helikopterja A129 mangusta) Pakistanu prav zaradi motorjev. ZDA so v sklopu sankcij, uvedenih proti Turčiji zaradi nakupa ruskega sistema zračne obrambe S-400, tako onemogočile Turčiji izvoz jurišnih helikopterjev z ameriškimi turbogrednimi motorji v Pakistan. Po poročanju nekaterih analitikov je Turčija že začela iskati rešitve pri drugih možnih dobaviteljih motorjev za T-129 – omenjalo se je predvsem Kitajsko.

Novi turški jurišni in taktični izvidniški helikopter T- 929 ATAK II so razvili na podlagi znanj in operativnih izkušenj, pridobljenih s helikopterjem T-129 ATAK (izdelan po licenci A129 mangusta z dodatnimi posodobitvami). T-929 je zasnovan tako, da lahko deluje v različnih vremenskih razmerah in bo primeren za različne naloge – bojne misije zrak-zemlja in zrak-zrak, bližinsko zračno podporo, skupne ofenzivne operacije ter oboroženo izvidovanje in nadzor. Po besedah Temela Kotila sodi helikopter T- 929 ATAK II z 11-tonami v razred težkih jurišnih helikopterjev in lahko prevaža 1500 kg streliva, opremljen pa bo z ukrajinskim pogonskima agregatoma  s skupaj približno 2500KM.

Prototip (oz. maketo) novega jurišnega helikopterja T- 929 ATAK II je Turčija prvič predstavila na sejmu Teknofest 2019, po načrtih pa naj bi ga začeli uporabljati leta 2023. Ob tem turški TAI razvija še srednji jurišni helikopter T-629.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki