Turški lovci F-16 napadli položaje Kurdske delavske stranke (PKK)

by Urednik

TURKI IN KURDI (PKK) PONOVNO V VOJNI

Turški lovci F-16 naj bi minuli konec tedna vzleteli iz letalske baze Diyarbakir in napadli položaje Kurdske delavske stranke (PKK) prvič po triletni prekinitvi ognja, so poročali lokalni mediji v nedeljo 26. julija 2015.

Turčija je sredi julija 2015 aktivno vstopila v spopade proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS), potem ko so doživeli porast nasilja ob turško-sirski meji. Najbolj tragičen je bil samomorilski bombni napad (domnevno s strani ISIS-a) v turškem obmejnem mestu Suruc, kjer je umrlo 32 ljudi, več kot 100 pa je bilo ranjenih. Nato so v kraju Ceylanpinar ubili dva turška policista, odgovornost za to pa je prevzela PKK.

Po teh dogodkih so se turške oblasti odločile, da dovolijo ZDA in zaveznicam uporabo turških (letalskih) vojaških baz za delovanje proti ISIS-u, v soboto (25. 7. 2015) pa naj bi vključili tudi že okoli 50 svojih vojaških letal, ki naj bi že napadla okoli 400 ciljev na severu Iraka.

Zračni napadi na položaje pripadnikov Kurdske delavske stranke (PKK) na področju Harkurk ob iraško-turški meji, ki jih turška stran še ni uradno potrdila oz. zanikala, naj bi bili povračilni ukrep za njihov napad v Ceylanpinarju.

Politična skupina PKK, ustanovljena leta 1978 za podporo Samoodločbe za turške Kurde in je v Turčiji označena kot teroristična organizacija, je razglasila konec premirja s Turško vojsko v soboto (25. 7. 2015). V 30 letih boja med turškimi varnostnimi silami in Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je vzela orožje v roke leta 1984 v poskusu ustvarjanja etnične domovine na jugovzhodu Turčije, naj bi bilo po nekaterih podatkih na obeh straneh ubitih že več kot 45.000 ljudi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki