Turški lovec F-16 v Gornjem Karabahu sestrelil armenskega jurišnika Su-25

by Urednik

KONFLIKT MED ARMENIJO IN AZERBAJDŽANOM

Turško lovsko letalo F-16, ki je letelo nad regijo Gorski Karabah, je sestrelilo armenskega jurišnika Su-25, je izjavil tiskovni predstavnik armenskega obrambnega ministrstva.

Do sestrelitve armenskega jurišnika je prišlo, ko so turški lovci F-16 izvajali bombardiranje in raketne napade na naselja in kopenske enote armenskih oboroženih sil, poroča armensko obrambno ministrstvo.

Turški F-16 so z letališča Ganja iz Azerbajdžanske republike vzleteli okoli 10.30 po lokalnem času. Armensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so uporabili protiletalsko orožje in dodalo, da je bil Su-25 sestreljen med nadaljnjimi zračnimi bitkami. Turčija še ni podala izjave o dogodku.

Armenija je novico o sestrelitvi razkrila nekaj ur izjavi, da je v začetku dneva sestrelila azerbajdžanski brezpilotni letalnik orbiter in helikopter.

V preteklih dneh, ko sta obe strani razglasili vojno stanje, so azerbajdžanske oborožene sile nevtralizirale številne armenske sisteme in sisteme zračne obrambe, hkrati pa izgubile tanke in brezpilotna letala.

Konflikt je zaznamovala velika uporaba brezpilotnih zračnih sistemov z obeh strani. Ponazoritev je video posnetek azerbajdžanskega obrambnega ministrstva, na katerem je prikazano, kako je oboroženi  brezpilotnik  – UAV TB2 bayraktar uničil armenske glavne bojne tanke T-72B3.

Napetosti med obema stranema so se razširile v začetku letošnjega leta, po štirih letih najhujše sovražnosti v konfliktu v Gorskem Karabahu. Konflikt v regiji, ki je priznana kot del Azerbajdžana, traja od leta 1988.

V torek se zaznamovali tretji dan bojev, ki so povzročili smrt več deset vojakov in najmanj 11 civilistov. Mednarodna skupnost je obe strani pozvala k prenehanju sovražnosti, medtem ko Francija poziva k nujnemu sestanku skupine Minsk, katere del so Rusija, Francija in ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki