Turški vojaki odbili napad Islamske države

by Urednik

BORCI ISIS-A NAPADLI KURDSKI VOJAŠKI KAMP BASHIK NA SEVERU IRAKA

Kot poročajo turški vojaški viri, so turški vojaki odbili napad pripadnikov Islamske države (Daesh oz. al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham) na kamp Bashik v severnem delu Iraka. Med boji je bilo ubitih 17 teroristov, med  ubitimi pa ni bilo nobenega turškega vojaka, o tem pa je poročala tudi agencija Reuters.

Gre za vojaški kamp v severnem delu Iraka (kjer turški vojaki usposabljajopripadnike Pešmerge) zaradi katerega se je Bagdad obrnil na Varnostni svet Združenih narodov, obtožujoč Turke za kršitev suverenosti države. Ankara je 4. Decembra 2015 napotila na sever Iraka vojake in oklepna vozila, kot razlog pa navedla usposabljanje lokalnih borcev za boj proti teroristom. Bagdad je to potezo turških oblasti označil za sovražno, saj Turška vojska v državo ni prišla s soglasjem Iračanov.

K umiku iz Iraka je turško vojsko med drugimi pozval tudi ameriški predsednik Obama, podrobneje pa smo o iraško-turškem incidentu poročali v spodnjih člankih.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Turčija preklicala odločitev o pošiljanju dodatnih vojakov v Irak

Turčija je preklicala svojo odločitev, da v Irak pošlje dodatne vojake za urjenje sil, ki se borijo proti pripadnikom Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS).

 

Bo Irak prosil Rusijo, da pomaga “pregnati” Turško vojsko?

Iz Iraka prihajajo nove obtožbe na račun Turčije in sicer, da naj bi v severni Irak poslala 130 vojakov, ki naj bi domnevno usposabljali pripadnike Peshmerge za boj proti Islamske države.

Povezani članki