Ukrajina bo Nacionalno gardo oborožila z oklepniki BTR-4

by Urednik

VRNJENA IRAŠKA PEHOTNA BOJNA VOZILA BTR-4 BO DOBILA UKRAJINSKA NACIONALNA GARDA

Ukrajinski minister za notranje zadeve Arsen Avakov je napovedal, da bodo novoustanovljeno Nacionalno gardo, ki naj bi jo sestavljalo 40.000 prostovoljcev,  oborožili z novimi osemkolesnimi oklepnimi pehotnimi vozili BTR-4, poročajo ukrajinski mediji.

Odločitev o novih oklepnikih za ukrajinsko Nacionalno gardo potrjuje tudi zapis ob fotografijah BTR-4 na facebook profilu ministra Avakova: “Najsodobnejši ukrajinski oklepniki za ukrajinsko Nacionalno gardo. Težav, vprašanj in izzivov je veliko, vendar se postopno in sistematično pojavljajo odgovori na njih. Mi smo močni.” Sodeč po fotografijah bo Nacionalna garda dobila najmanj 10 oklepnih pehotnih vozil BTR-4, najverjetneje gre za oklepnike, ki jih je vrnil Irak v začetku letošnjega leta zaradi nizke kakovosti.

Oklepna vozila BTR-4 8×8 proizvaja ukrajinsko podjetje KMBD, ustanovljeno leta 2006. Kolesne oklepnike BTR-4  je Ukrajini uspelo izvoziti v Irak, kot tudi v Kazahstan, s katerim načrtujejo skupno proizvodnjo.

Pripravil: A. Knific, foto: Censor

Oklepna vozila BTR-4 za ukrajinsko Nacionalno gardo

Irak obtožil Ukrajino dobavo nekakovostnih oklepnih vozil BTR-4

Objavljeno: 1. marec 2013

Iraški poslanec je obtožil Ukrajino, da je dobavila oklepna vozila BTR-4 nizke kakovosti, korupcije in prekoračenje časovnega roka dobave iz pogodbe podpisane leta 2009.

“Preiskava ukrajinske dobave orožja Iraku je razkrila korupcijo v zvezi s 3. delom o prodaji 420 transportnih oklepnikov BTR-4, ki jih je bilo do danes dostavljenih le približno 100, kljub temu, da je bila pogodba ratificirana že pred nekaj leti, ” je dejal Shiwan Mohamed Taha, član Komisije za varnost in obrambo v iraškem parlamentu v intervjuju za RIA Novosti.
Vsa kolesna oklepna vozila BTR-4 (APC) imajo po njegovih besedah “zelo stare, zarjavele dele” in “ne delujejo.” Iraški parlament je pozval vlado, naj ustanovi posebno komisijo za preiskavo in toži odgovorne, je dejal Taha. Iraški obrambni minister Saadoun al Dulaimi naj bi v kratkem v parlamentu razložil položaj.

Zaenkrat komentarja iz Ukrajine še ni. V začetku februarja je iraška parlamentarna protikorupcijska komisija podala zaupno poročilo o kršitvah, ki so se pokazale pri izvajanju ukrajinsko-iraškega orožarskega posla, vključno s 456 milijoni USD vredno dobavo oklepnih vozil BTR-4.

V letu 2009 sta Ukrajina in Irak podpisala 2,4 milijarde USD vredno pogodbo za dobavo oklepnih vozil, letal in pripadajoče opreme skupaj z natančno vodenimi oborožitvenimi sistemi, kot tudi za zagotavljanje storitev za posodabljanje in vzdrževanje. Ta pogodba je bila že večkrat blizu preklica, predvsem zaradi zamud pri dobavi. Ukrajina je ena od največjih svetovnih izvoznic orožja.

Pripravil: A. Knific

VIDEO: Vojaške vaje ukrajinskih prostovoljcev – Nacionalne garde

Povezani članki