Ukrajina bo zgradila mornariško bazo ob Azovskem morju

by Urednik

UKRAJINSKO-AMERIŠKI ODGOVOR NA RUSKI KRIMSKI MOST

Ukrajinska vlada je pred dnevi, opogumljena z ameriško podporo, napovedala gradnjo pomorske baze ob Azovskem morju, na nemirnem območju, ki se nahaja med Krimom, Ukrajino in Rusijo. Rusija je na tem območju zgradila most, ki povezuje rusko ozemlje s Krimskim polotokom.

Ukrajina je razkrila načrte o gradnji nove baze za Ukrajinsko mornarico po tem, ko je posebni odposlanec ameriškega predsednika Donald Trump v Ukrajini Kurt Volker izjavil, da ZDA razmišljajo o dodatni dobavi ubojnega orožja Ukrajinski vojski za boj proti ruskim simpatizerjem v državi.

Volker je dejal, da so se ZDA pripravljene pogajati z Ukrajino o dobavi  (prodaji) orožja, ki bi zapolnilo vrzeli v zmogljivostih ukrajinske vojske. Ob tem je še dejal: “Ne sprejemamo ruskih trditev o njihovih ozemeljskih vodah. Menimo (ZDA), da je prisotnost ruskih vojaških sil v Azovskem morju postal provokativen, agresiven korak, zato smo zaradi tega zelo zaskrbljeni.

Nova mornariška baza v Azovskem morju naj bi po mnenju ukrajinske vlade ustvarila pogoje za odvračanje agresivnih dejanj Ruske federacije v regiji.

ZDA so 30. avgusta obsodile domnevno “nadlegovanje mednarodnega ladijskega prometa” v Azovskem morju in Kerčevi ožini. Ukrajinci obtožujejo Moskvo, da poskuša na ta način destabilizirati Ukrajino. Ob tem dodajajo, da so Rusi v avgustu preprečili dostop do Ukrajine šestnajstim komercialnim ladjam.

Rusija namreč v Kerčevi ožini še naprej gradi (Krimski) most, ki povezuje Rusijo s Krimskim polotokom, gradnjo pa so Ukrajina in njeni zahodni podporniki maja letos (ob slavnostnem odprtju) označili kot nezakonito.

Rusija je, le nekaj mesecev po priključitvi Krimskega polotoka, v maju 2015 začela graditi t.i. Krimski most, ki z dolžino 18,1 km velja za najdaljšega v Rusiji in Evropi. Slavnostno odprtje mostu je bilo maja 2018, še vedno pa poleg cestnega dela poteka še gradnja železniške proge.

  Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki