Ukrajina je spremenila strategijo protiofenzive…

by Urednik

… PO DOLGOTRAJNIH SPORIH Z AMERIŠKIMI URADNIKI

V septembru je bilo ukrajinsko vojaško poveljstvo prisiljeno nekoliko prilagoditi protiofenzivno strategijo. To odločitev je vojaško-politični vrh Ukrajine sprejel po večtedenskih sporih z ameriško vojsko, piše Wall Street Journal, ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Predstavniki Pentagona so pred tem izrazili nezadovoljstvo nad dejstvom, da poskuša Ukrajina napadati v več smereh hkrati. Po mnenju Američanov to vodi v nepotrebno razpršitev sil in sredstev, kar ukrajinskim oboroženim silam jemlje možnost, da se osredotočijo na preboj na enem odseku fronte.

Ameriški generali so svetovali, naj usmerijo vse razpoložljive sile na odsek Orekhovski v smeri Zaporožje, da bi dosegli preboj do Azovskega morja. V Pentagonu so prepričani, da je bilo za uresničitev te zamisli premeščenih zadostno število oklepnih vozil in da jih Ukrajina ne bo dobila več.

Poleg tega je Pentagon kritiziral dejanja na območju Artemovska. Vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine general Valerij Zalužni se je skušal opravičiti z besedami, da ne gre za protiuporniško operacijo, ki jo Američani poznajo, ampak za ”bitko pri Kursku”, vendar je malo verjetno, da so generali Pentagona upoštevali besede Zalužnega.

Končno so morale ukrajinske oborožene sile prilagoditi strategijo protinapada in se osredotočiti na sektor fronte Orekhovskaja. Na polici Vremievski so morale ukrajinske oborožene sile celo preiti v obrambo zaradi preboja v sektorju Orekhovskij.

Ameriška vojska meni, da čas za uspeh v smeri Zaporožje še ni izgubljen. Toda za to bodo morale ukrajinske oborožene sile opustiti razpršitev sil na več področjih. Predstavniki Ukrajine pa svoja dejanja poskušajo pojasniti, da so se želeli izognili izgubam in rešili ljudi in opremo.

Pripravil: B. Knific, foto: X Ukrainian Front

Povezani članki