Ukrajina poroča o velikih izgubah Ruske vojske

by Urednik

VIDEO: SESTRELITEV RUSKEGA HELIKOPTERJA V UKRAJINI

Ukrajinski generalštab vsakodnevno poroča o izgubah ruskih vojaških sil med spopadi v Ukrajini, medtem ko je na drugi strani Rusija skopa z informacijami o svojih izgubah.

Moskva je 2. marca 2022 sporočila do je v “vojaški operaciji” – spopadih v Ukrajini 498 vojakov, še 1597 pa jih je ranjenih. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je za isti dan navedlo kar več kot 10 krat višje izgube Ruske vojske (5.710) glede na informacije iz Rusije.

Današnje informacije ukrajinskega obrambnega ministrstva, ki jih navajamo spodaj, verjetno tudi že kažejo na učinek zahodnih dobav prenosnih protitankovskih in protiletalskih sistemov.

Ruska vojska je po navedbah Ukrajincev izgubila že več kot 10.000 vojakov, okoli 269 tankov, okoli 945 oklepnikov, 50 večcevnih raketometov, 105 topov, 2 vojaški ladji/čolna, 18 protiletalskih sistemov, 60 cistern za gorivo, 409 terenskih vozil, 39 letal, 40 helikopterjev in 3 brezpilotna letala.

Veliko oborožitve Ruske vojske, ki so jo ukrajinski branilci zasegli med boji oz. zapustili ruski vojaki, je sedaj prešlo v ukrajinsko oborožitev. Na socialnih omrežjih so objavljene številne fotografije uničenih ruskih vojaških vozil in letalnikov, kot tudi zapuščenih ruskih oklepnikov, ki jih nekateri Ukrajinci kar s traktorji odvažajo.

V zadnjih treh dneh so ukrajinske oborožene sile in teritorialna obramba, glede na ukrajinske objave na twitterju – ki so seveda nepreverjene, uspela sestreliti večje število ruskih letal ter helikopterjev.

Na spletu se je pojavil tudi svež posnetek sestrelitve ruskega helikopterja med spopadi v Ukrajini. Iz spodnjega posnetka je razvidno, kako izstrelek iz prenosnega protiletalskega sistema (najverjetneje FIM-92 stinger) med nizkim preletom zadane ruski večnamenski helikopter Mi-24, ki nato strmoglavi.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter Euromaidan PR, Twitter Alexander Khrebet

 

 

Povezani članki