UKRAJINA: V Donecku požgali avtomobile pripadnikom OVSE

by Urednik

NI ZNANO KDO JE ODGOVOREN ZA POŽIG AVTOMOBILOV OPAZOVALCEV OVSE

V nedeljo 9. avgusta 2015 zgodaj zjutraj je v Donecku  zagorelo šest avtomobilov (terenskih vozil) mednarodne Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki so na opazovalni nalogi v nemirni vzhodni Ukrajini. Do požara je prišlo na parkirišču hotela Park Inn V Donecku, kjer bivajo člani misije OVSE.

Domnevajo, da je bil požar podtaknjen, v njem pa so trije avtomobili popolnoma zagoreli (uničeni), preostale tri pa je lokalnim gasilcem uspelo pogasiti. Organizacija OVSE (OSCE) je na svoji spletni strani sporočila, da so bila štiri njihova terenska (oklepljena) vozila uničena v požaru, ki je bil posledica požiga.

 “Šest avtomobilov je zajel požar, trije od njih so popolnoma pogoreli. Lokalni gasilci so bili na požar opozorjeni ob 02:28 uri, pogašen je bil uro kasneje,” je dejal predstavnik Ministrstva za izredne situacije Ljudske republike Doneck.

Oblasti Ljudske republike Doneck so že sporočile, da so zagotovili dodatno zaščito za člane OVSE, z namenom da bi preprečili morebitne tovrstne incidente v prihodnje. OVSE ima več kot 500 opazovalcev v celotni Ukrajini, dve tretjini od njih na vzhodu države.

“Zagotovili smo dodatna zaščita za člane misije OVSE in bo po svojih najboljših močeh, da bi zgodilo proti,” Denis Pushilin, podpredsednik predsednik Sveta za ljudi v Donetsk Ljudske republike, je povedal lokalni tiskovno agencijo v nedeljo.

Pripadniki misije OVSE ne načrtujejo umika iz vzhodne Ukrajine, kjer kot opazovalci spremljajo krhko premirje med vladnimi silami in pro-ruskimi separatisti. Kršitev premirja naj bi bilo v zadnjih tednih vedno več, poročajo iz vzhoda Ukrajine.

Ukrajinski vojaški predstavnik Oleksandr Motuzyanyk za napad krivi “partnerje upornikov v kriminalu”, medtem ko so separatisti na svoji uradni spletni strani zapisali, da so bili “ukrajinski saboterji” je odgovoren zanj.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter

Povezani članki