Ukrajina ZDA predala spisek ruskih generalov iz Donbasa

by Urednik

UKRAJINSKA VARNOSTNA SLUŽBA OBJAVILA POROČILO O “RUSKI AGRESIJI” V DONBASU

Ukrajinski Svet za varnost je  ZDA poslal poročilo v katerem navaja imena petih ruskih generalov, ki naj bi se bojevali v Donbasu. Ti naj bi poveljevali enotam v Lugansku in Donješki ljudski republiki.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je pripravila dokumentacijo, ki prikazuje dokaze za “rusko agresijo proti Ukrajini”. Poročilo navaja, da je bilo v vzhodni Ukrajini razporejenih okoli 9000 pripadnikov ruskih sil, ki so sestavljali 15 bataljonov taktičnih skupin. Ruska vojska naj bi imela poleg vojakov v Ukrajini še okoli 200 tankov, več kot 500 oklepnih bojnih vozil in okoli 150 artilerijskih sistemov.

V samooklicani ljudski republiki Lugansk naj bi se bojevali generalmajorji Oleg Tsekov,  Sergei Kuzovlev in Roman Shadrin, v ljudski republiki Doneck pa generalmajorja Valery Solodchuk in Aleksei Zavizion. Navajajo še polkovnika Anatolya Barenkevicha, ki naj bi bil svetovalec za vojaško urjenje prostovoljcev Luganske ljudske republike. V dokumentu, ki ga je objavil agencija Boomberg, je navedeno, da je v Donbasu ta trenutek do 9000 vojakov Ruskih oboroženih sil, ki sestavljajo 15 bojnih bataljonov taktičnih formacij. Prav tako dokument navaja trditev, da so v regiji prisotni ruski tanki, večcevni raketometi in artilerijsko orožje.

Bloomberg še navaja, da podatke Varnostne službe Ukrajine (SBU) potrjujejo informacije, s katerimi razpolaga ameriška obveščevalna služba. Ukrajinske oblasti sicer redno zatrjujejo, da je v Donbasu prisotna Ruska vojska, vendar otiplivejših dokazov pa še niso objavili. Predsednik Ukrajine Petro Poroschenko pa je zadnji dan junija 2015 celo izjavil, da se v Donbasu nahaja 200.000 ruskih vojakov (v intervjuju za italijanski časopis Corriere della Sera, mesec dni pred tem pa je govoril o 9000 ruskih vojakih v Donbasu, kot kaže tudi poročilo SBU).

Pripravil: B. Knific

Povezani članki