Ukrajinska vojska prešla v napad v Donecku

by Urednik

V DONECKU UBILI SEPARATISTIČNEGA POVELJNIKA ARSENYA PAVLOVA

V samooklicani Ljudski republiki Doneck (DLR) v Ukrajini še naprej potekajo boji med Ukrajinsko vojsko in vojsko DLR (proruskimi separatisti), je sporočil predstavnik obrambnega resorja DLR.

Ukrajinska vojska je po artilerijski in minometni pripravi ob 8.00 po lokalnem času ponovno skušala napasti položaje vojske samooklicane Ljudske republike Doneck. V napadu naj bi sodelovali pripadniki nacionalnega bataljona “Azov” in tuji plačanci. Kasneje so ugotovili, da je bilo na ukrajinski strani pet mrtvih, deset pa ranjenih, je v ponedeljek (17.10.2016) še dodal predstavnik obrambnega resorja DLR.

Kontaktna skupina za ureditev položaja v Ukrajini je 21. septembra 2016 v Minsku podpisala okvirno odločitev o ločitvi sil in sredstev obeh strani v konfliktu v Donbasu. Umik naj bi se začel 1. oktobra, vendar proces ni bil zaključen. Prostovoljci DLR in ukrajinska vojska obtožujeta eden drugega za kršenje premirja.

Potrdili so tudi, da so ubili enega od poveljnikov odreda prostovoljcev Sparta Arsenija Pavlova, imenovanega “Motorol”. Ubila ga je – skupaj z njim je bil ubit tudi telesni stražar – nastavljena daljinsko sprožena eksplozivna naprava v dvigalu stanovanjskega bloka, ko se je vračal domov.

Pavlov je bil star 33 let, ukrajinske oblasti pa so ga obtoževale zaradi več umorov. Vključen je bil tudi na spisek ruskih državljanov, proti katerim so uvedli sankcije EU, v katere ni imel vstopa.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki