Ukrajinska vojska se je umaknila iz mesta Debaltsevo

by Urednik

UKRAJINSKA VLADA USTAVILA DOBAVO PLINA ZA DONECK IN LUGANSK

V vzhodnem ukrajinskem mestu Debeltsevo so se v sredo 18. februarja 2015 končali spopadi med Ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi separatisti, potem ko je obkoljeno mesto zapustilo okoli 2.500 ukrajinskih vojakov. Zaenkrat pa na območje še ne morejo opazovalci OVSE-ja, medtem pa je ukrajinska vlada ustavila dobavo zemeljskega plina za samooklicani Ljudski republiki Doneck in Lugansk.

Že pred tem se je v mestu Debeltsevo vdalo več sto ukrajinskih vojakov, kot tudi večino poveljnikov enot, so poročali mediji.  Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko je v sredo potrdil odhod 2.500 vojakov iz mesta Debaltseve in dodal, da je “Ukrajina dobila ultimat da odloži svoje orožje in se preda,” so zapisali na spletni strani Sputnik.

Predstavniki posebne opazovalne misije OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) v Ukrajini so v sredo sporočili, da se še vedno ne morejo prebiti do mesta Debaltsevo zaradi nenehnih spopadov na tem območju.

Vodje Ljudske republike Doneck so jim v četrtek 19. februarja 2015 že sporočili, da jim bodo zagotovili varen prehod v mesto takoj, ko očistijo območje sabotažnih-izvidniških skupin Ukrajinske vojske. Ob tem so še sporočili, da je bilo v spopadih v mestu Debaltsevo ubitih približno 3.000 ukrajinskih vojakov. Poudarili so, da so se želeli izogniti tolikšnim žrtvam, vendar so v Kijevu razlagali, da je situacija pod nadzorom in jih niso zanimala življenja vojakov, je dejal predstavnik separatistov Denis Pushilin za tiskovno agencijo Russkaya Sluzhba.

Iz samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk so sporočili, da jim je ukrajinska vlada kljub zimi in obljubam o ponovni vzpostavitvi miru v Donbasu ustavila dobavo zemeljskega plina. Zalog naj bi imeli le še do četrtka zvečer, potem ko je Kijev prekinil dobavo. Po besedah virov, naj bi Ukrajinci celo odstranili ventile na glavnem plinovodu, zaradi česar ni mogoče hitro vzpostaviti dobave plina. Temperatura v Ukrajini se trenutno giblje okoli – 5⁰C.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Umik ukrajinskih vojakov iz mesta Debeltsevo

Povezani članki