Ukrajinska vojska v napadu na letališče Herson uničila več ruskih helikopterjev

by Urednik

VIDEOPOSNETKI POTRJUJEJO UKRAJINSKE NAVEDBE O NAPADU NA RUSKO BAZO

Ukrajinska vojska v zadnjih dneh poroča o številnih protinapadih na bojiščih v Ukrajini. Tokrat so še drugič napadli letalsko bazo Herson (Kherson) na jugu Ukrajine, ki so jo ruski vojaki zavzeli z ofenzivo iz Krimskega polotoka 2. marca 2022.

Satelitski posnetki z dne 15. marca 2022, kot tudi videoposnetki potrjujejo, da je bilo v ukrajinskem topniškem in raketnem napadu na rusko okupirano letalsko oporišče Herson uničenih ter poškodovanih več ruskih helikopterjev. Ukrajinska vojska je sicer že 7. marca 2022 napadla to letališče in po njihovih poročilih uničila 30 ruskih helikopterjev, vendar so satelitski posnetki kasneje pokazali precej bolj omejeno uničenje.

Prejšnji satelitski posnetki so pokazali, da so ruske sile premaknile na desetine helikopterjev, kot tudi vojaških vozil, v letalsko bazo Herson, potem ko so prevzele nadzor nad mestom. Po nekaterih podatkih naj bi se del ruskih sil zaradi dveh uničujočih napadov že umaknil iz območja letalske baze.

Čeprav je celoten obseg škode, ki sta jo povzročila oba napada, še vedno nejasen, se zdi, da so ruske sile v obeh primerih utrpele znatne izgube in da so njihovi ukrajinski nasprotniki še naprej sposobni napadati bazo. Spodnji videoposnetek prikazuje številna poškodovana in uničena ruska vojaška vozila ter oklepnike.

Ruska vojska v vojni v Ukrajini v napadih uporablja bojne helikopterje Ka-52 in Mi-28, kot tudi transportno-jurišne helikopterje Mi-24/35 in Mi-8/17.

Pripravil: A. Knific, foto: twitter Ukraine Weapons Tracker

 

 

Povezani članki