Ukrajinski konflikt prinesel ZDA obilo informacij o ruskem orožju

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA ZBIRA OBVEŠČEVALNE PODATKE O RUSKI VOJAŠKI MOČI S POMOČJO UKRAJINE

Ameriška vojska je zaradi konflikta med pro-ruskimi separatisti in ukrajinskimi oblastmi na Krimskem polotoku ter v vzhodni Ukrajini prišla tudi do koristnih obveščevalnih informacij o ruski vojaški tehnologiji.

“Seveda, smo izkoristili priložnost za preučitev kaj se uporablja na Krimu in v vzhodni Ukrajini, kjer so Ukrajinci začeli uporabljati (naše) radarje za zaznavanje minometnega ognja,” je dejal poročnik general Ben Hodges, poveljnik Ameriške vojske v Evropi v torek 31. Marca 2015 na vojaški konferenci v Huntsvillu v zvezni državi Alabama.

ZDA so namreč že lansko leto Ukrajini dobavile 20 radarskih sistemov za zaznavanje minometnega ognja AN/TPQ-48, ki so bili del 118 milijonov dolarjev vredne neubojne vojaške pomoči Kijevu.

“Lahki radarji za zaznavanje sovražnikovega minometnega ognja so se izkazali za veliko bolši kos opreme, kot smo predvidevali,” je dejal Hodges. “Nihče od nas ni bil – z morda eno ali dvema izjemama – nikoli v stiku z masivnim ruskim topništvom kot so bili Ukrajinci, zato smo veliko naučili ob tem, tudi kako se odzvati.”

Medtem ko Nato in ZDA vztrajajo, da Rusija aktivno sodeluje v skoraj leto dni trajajočem nasilju v Ukrajini, Moskva vztrajno zanika obtožbe o svoji vpletenosti.

Obstajajo tudi možnosti za študije kibernetskih groženj, kot so vdori v sisteme orožij in obveščevalne sisteme, pravijo ameriški vojaški uradniki. Rusko orožje in tehnološko podjetje Rostec je tako obelodanilo, da jim je v letu 2014 uspelo vdreti v elektronski sistem ameriškega brezpilotnega letala (UAV), ki je letelo nad Krimskim polotokom.

Ameriška vojska upa, da jim bodo prav ukrajinske izkušnje omogočile vpogled v to, kako še izboljšati in bolje varovati ključno omrežno tehnologijo, za katero namenjajo vsako leto milijarde dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army, Military Photos

Povezani članki