Ukroboronprom: “Ukrajina od leta 2014 ne dobavlja orožja Rusiji”

by Urednik

Ukroboronprom oporeka podatkom SIPRI, da je Rusija med tremi največjimi kupci ukrajinskega orožja     

Nobeno obrambno podjetje ukrajinskega združenja Ukroboronprom od konca avgusta 2014 ni sklenilo izvoznih pogodb in v Rusijo ni poslalo nobenega orožja, navaja uradno sporočilo tega ukrajinskega razvojno obrambno-industrijskega konzorcija. 

Ukroboronprom se je s tem sporočilom odzval na objavo študije Stockholmskega inštituta za mirovne študije (SIPRI), v katerem je bilo navedeno, da je Rusija med tremi največjimi kupci ukrajinskega orožja v obdobju 2016-2020.

15. marca 2021 je Stockholmski mirovni raziskovalni inštitut (SIPRI) objavil študijo, ki je pokazala, da je bila Rusija med tremi največjimi kupci ukrajinskega orožja v obdobju med letoma 2016 in 2020.

Ukroboronprom v izjavi opozarja, da se je ukrajinski Svet za nacionalno varnost in obrambo (NSDC) odločil, da po 27. avgustu 2014 Rusiji preneha dobavljati orožje in blago z dvojno rabo. Odločitev je bila sprejeta z odlokom predsednika Ukrajine.

“Kot stalni predstavnik v Medobmočni komisiji za vojaško-tehnično sodelovanje (ICVTS), ki je bila ustanovljena s sklepom Sveta za nacionalno varnost, ugotavljam, da se Komisija od konca avgusta 2014 ni nikoli dogovorila nobene pogodbe o dobavi orožja in vojaške opreme Ruski federaciji. Poleg tega je ustrezna odločitev Sveta za nacionalno varnost zavezujoča za vse izvršne organe,” je zaplet komentiral Mustafa Ayem, namestnik generalnega direktorja za upravljanje premoženja v Ukroboronpromu.

Uradno sporočilo ukrajinskega Ukroboronproma ob tem poudarja , da izdelki podjetij iz Ukroboronproma pomenijo le del celotnega ukrajinskega izvoza orožja.

“SIPRI zagotavlja podatke, analize in priporočila, ki temeljijo na odprtih virih. Na podlagi teh so iz teh informacije v SIPRI-ju oblikujejo poročilo tako za obseg izvoženega blaga, kot tudi z določanjem obsega njihove vrednosti. Teh informacij, kot tudi metodologije,  ki je podlaga za te izračune, pa nimamo,” ugotavljajo v Ukroboronpromu.

Pripravil: B. Knific, foto: Ukroboronprom

 

Povezani članki