Urjenje ruskih pilotov z izboljšanim Il-38N bodo začeli letos

by Urednik

RUSKA VOJSKA S POSODOBLJENIM LETALOM IL-38N ZA PROTIPODMORNIŠKO BOJEVANJE

Ruski piloti iz Severne flote bodo začeli z usposabljanjem za letenje in uporabo izboljšane verzije protipodmorniškega letala Il-38N še v letošnjem letu. Prva posadka je že zaključila teoretični del programa in začela s praktičnim letalskim usposabljanjem.

Kot pravijo, so letalo opremili z novo generacijo senzorjev, ki po zmogljivosti vsaj dosegajo če ne presegajo podobne naprave zahodnega izvora. Letalo lahko deluje kot mornariški patruljni izvidnik in izvaja elektronsko izvidovanje. Letalo Iljušin Il-38N za protipodmorniško bojevanje so opremili s sistemom novella, ki lahko zazna cilje do razdalje 32o km, vključno s podmornicami, opremljenimi z radarji, ladjami in letali. Novella vsebuje visokoresolucijski termalni senzor in senzorje, ki zaznavajo magnetne anomalije, s pomočjo katerih lahko locirajo podmornice in površinska plovila, uporabni pa so tudi za različne znanstvene raziskave. Sistem novella je  izboljšana različica sistema sea dragon, kakršni so vgrajeni na petih letalih Il-38, ki jih že eno desetletje uporablja Indijska mornarica.

Nova letala Iljušin Il-38N (NATO: may) bodo za svoje delo lahko uporabljali tudi za gravitacijsko in magnetno kartografiranje Arktičnega oceana.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Rusko mornariško letalo Iljušin Il-38N

 

Povezani članki