USAF bo poleti naročil 112 bojno-reševalnih helikopterjev CRH-60

by Urednik

ZGODBA O NAROČILU NOVIH VOJAŠKIH REŠEVALNIH HELIKOPTERJEV SE BLIŽA ZAKLJUČKU

Ameriške letalske sile (USAF) in Pentagon sta 4. marca 2014 objavila, da bodo z letalskim proizvajalcem Sikorsky do konca junija podpisali pogodbo za razvoj in proizvodnjo novega bojno-reševalnega helikopterja (CRH) v vrednosti 7 milijard dolarjev. Program helikopterja CRH-60 naj bi trajal kar 14 let, USAF pa bo dobil 112 novih helikopterjev.

Ameriški proizvajalec Sikorsky se je v sodelovanju z Lockheed Martin kot edini potegoval na razpisu za novi bojno-reševalni helikopter (CRH – Combat Rescue Helicopter) s predlaganim projektom CRH-60, ki je spremenjena različica helikopterja UH- 60M black hawk.

Razpis za novi bojno-reševalni helikopter (program CRH) je Pentagon objavil že leta 2006, ko je zmagal proizvajalec Boeing s transportnim helikopterjem CH-47 chinook. Zaradi pritožb preostalih ponudnikov je  Pentagon v letu 2009 razdrl 15 milijard USD vredno pogodbo. Zato so ponovili razpis, na katerega pa se je prijavil le en kandidat. USAF je imel tako naročilo za nove reševalne helikopterje CRH-60 pripravljeno že od lani, vendar je morala ponudbo pregledati neodvisna revizijska družba, saj so na razpisu dobili le ponudbo proizvajalca Sikorsky.

Bojno-reševalni helikopter Sikorsky HH-60 pave hawk

Helikopterji Sikorsky CRH-60 bodo v Ameriških letalskih silah zamenjali stare reševalne helikopterje Sikorsky HH-60G pave hawk. USAF ima operativnih 68 helikopterjev HH- 60G pave hawk, 15 jih imajo v rezervi, 18 pa jih ima Nacionalna garda.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikimedia

VIDEO: Predstavitev reševanja s helikopterjem HH-60G pave hawk

V Angliji je v močvirje strmoglavil ameriški helikopter Sikorsky HH-60G pave hawk, v nesreči pa so umrli štirje člani posadke.

Povezani članki