USAF za novo trenažno letalo izbral projekt Boeing T-X

by Urednik

PRVE DOBAVE NOVIH TRENAŽNIH LETAL DO LETA 2024

Boeing je z letalom T-X zmagal na razpisu Ameriških letalskih sil (USAF) za novo trenažno letalo, ki bo pri usposabljanju pilotov nadomestilo 57 let staro letalo Northrop T-38C talon.

Ameriške letalske sile bodo za nova trenažna letala Boeing T-X namenile 9,2 milijarde dolarjev, v pogodbo pa je vključena dobava 351 letal, 46 simulatorjev, rezervne dele in vso potrebno opremo. Pogodba sicer vključuje možnost proizvodnje skupaj do 475 letal in 120 simulatorjev. USAF načrtuje, da bodo letala T-X začeli uporabljati do leta 2024, polna operativnost celotne flote pa bo zaživela do leta 2034.

Boeing je šolsko letalo T-X razvil v sodelovanju s švedskim Saabom, celotni projekt pa so izvedli izredno hitro, saj je od končne grafične zasnove do prvega poleta minilo le dobrih 12 mesecev (december 2016). Čas razvoja letala so tako glede na podobne projekta prepolovili, saj je značilno, da proizvajalec  potrebuje šest do osem let za razvoj novega letala.

Prvi konkurenti na natečaju za novo ameriško šolsko-vadbeno reakcijsko letalo je bil ameriški Lockheed Martin, ki je v sodelovanju z južnokorejskim podjetjem Korean Aerospace Industries (KAI) pripravil letalo T-50A (izvedenka KAI T-50 golden eagle), ki je prvič poletel junija 2016. Na natečaj pa se je prijavilo tudi italijansko podjetje Leonardo s trenažnim letalom T-100, ki je za ameriški trg modificirana različica Alenia Aermacchi M-346 master.

Pripravil: A. Knific, foto: Ars Technica

Povezani članki