Uspešen prvi polet iranske kopije brezpilotnega letala RQ-170 sentinel

by Urednik

IRAN USPEŠNO KOPIRA AMERIŠKE UAV-JE

V Iranu so v začetku tedna sporočili, da so uspešno preizkusili brezpilotno letalo , ki so ga razvili na osnovi v decembra leta 2011 zajetega sofisticiranega ameriškega vohunskega letalnika Locheed Martin RQ-170 sentinel. Iranska vojska je takrat zasegla ameriškega UAV-ja, ki je strmoglavil v severovzhodnem Iranu v bližini mesta Kashmar po prehodu v iranskem zračni prostor iz sosednjega Afganistana iz še vedno neznanih razlogov.

Iranska vojska je kopijo brezpilotnega letalnika Locheed Martin RQ-170 sentinel, ki so ga razvili z obratnim (reverzibilnim) inženiringom, predstavilo že maja 2014, prvi polet pa se je zgodil v začetku novembra 2014. Že leto pred tem so iranski znanstveniki sporočili, da jim je uspelo pridobiti podatke iz notranjih diskov v letalu, ob tem pa so bili veseli predvsem zaradi pogonskega sistema – ta naj bi bil že 5. generacije, s čimer naj bi Iran preskočil 35 let v razvoju motorja.

Iranski razvojniki so po besedah generala Amirja Ali Hajizadeha novo brezpilotno letalo nadgradili, tako da ga je mogoče uporabljati tako za izvidniške misije, kot tudi bombardiranje oz. raketiranje ciljev. Prvi posnetki kopije RQ-170 v zraku pa naj bi po besedah Hajizadeha v javnost prišli v naslednjih dneh (GLEJ VIDEO SPODAJ).

Prvi prototip kopije letalnika SQ-170 sentinel manjši (60% velikost izvirnega), ta je poletel že maja 2014, sedanji model pa so naredili v pravem merilu. Iranci sedaj že načrtujejo nova testiranja letalnika, tudi uporabo raket zrak-zemlja.

Iran je v zadnjih letih zasegel ter tudi javno pokazal več ameriških brezpilotnih letal, ki so vohunila na iranskem nebu – poleg RQ-170 še dva RQ-11 in vsaj enega scaneagle, iz njih pa so že napravili svoje kopije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Posnetek prvega poleta iranske kopije brezpilotnega letala SQ-170

.

SORODNE NOVICE:

Iran napovedal izdelavo kopije ameriškega UAV-ja RQ-170

IRAN Z AMERIŠKIM RQ- 170 SENTINEL DOBIL MOTOR 5. GENERACIJE Potem ko je Iranu v decembru leta…

Iran dal Rusiji kopijo ameriškega UAV-ja scan eagle

IRAN PREDAL KOPIJO BREZPILOTNEGA LETALA SCAN EAGLE KOT DOKAZ TEHNIČNEGA ZNANJA Iran je Rusiji ob robu zasedanja…

Povezani članki