V Gornji Radgoni se začenja sejem SOBRA

by Urednik

ZAVEZNIŠTVO ZAUPANJA – 6. MEDNARODNI SEJEM OBRAMBE, VARNOSTI, ZAŠČITE IN REŠEVANJA SOBRA 2016

V Gornjo Radgono se po šestih letih vrača Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, kjer se bodo poleg Slovenske vojske, Policije, Uprave za zaščito in reševanje ter gasilcev predstavili tudi številni ponudniki opreme s tega področja.

Šesti  Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja bo od 22. do 24.  septembra 2016 na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. S strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami se na njem predstavljajo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija,  Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije. Opremo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje, namenjeno profesionalnim, prostovoljnim organizacijam in občanom predstavlja 100 poslovnih razstavljavcev iz 10 držav.

Pripadniki dolžnostnih in prostovoljnih organizacij ter občani bodo lahko na sejmu SOBRA spoznali najnovejša obrambna, varnostna, reševalna in zaščitna sredstva ter se na strokovnih posvetih seznanili z dobrimi praksami in novimi strokovnimi dognanji. Vsi, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo našli pripomočke in nasvete strokovnjakov za samozaščito. Obiskovalci se bodo lahko vsak dan preizkusili v spretnosti streljanja z zračno puško, v streljanju z različnimi simulatorji ter v varni vožnji na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Spremljali bodo lahko nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje  z motorjem, delo s službenimi psi ter poučevali občane o samoobrambi. Najmlajšim so namenili poseben vzgojni kotiček, prav vsem pa ubrane glasbene nastope celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra. Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Najmlajše vabi v petek na lutkovno predstavo. V petek bo za obiskovalce atraktivna in poučna mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč« v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona. Sejem bo svečano odprla ministrica za obrambo Andreja Katič.

OSEBNA IZKAZNICA SEJMA SOBRA 2016

Razstavni prostor skupaj: 35.000 m2

Razstavne hale: 5.000 m2

Zunanji razstavni prostor: 10.000 m2

Predstavitveni poligon in demonstracijski prostor: 20.000 m2

Število razstavljavcev: 100

Število sodelujočih držav: 10

POSLOVNE PREDSTAVITVE

Proizvajalci in zastopniki proizvajalcev iz Slovenije in gostujočih držav ponujajo najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje, izdelke za preskrbo in prehrano. Na voljo bodo oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, gasilska ter reševalna vozila in oprema, mobilna (odstranljiva) oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Podjetja v sklopu razstavnega prostora gospodarskega oddelka Avstrijskega veleposlaništva bodo predstavila puške, strelno in civilno orožje, snežne verige, spalne vreče, zaščitne in izolirne obleke za vse vremenske pogoje, avdio, video in podatkovne komunikacije ter opremo za gasilce.  Avstrijska vojska bo prikazala terensko vozilo Pandur 6×6, avstrijsko podjetje GD European Land Systems – Steyr GmbH pa vozilo Eagle 4×4. Zanimiva bo tudi nadgradnja vozila Toyota Landcruiser 200 v neprebojno vozilo, ki ga predstavlja podjetje Farmingtons Automotive GmbH iz Nemčije. Z razstavnim prostorom sodeluje na sejmu tudi Veleposlaništvo Republike Poljske. Nudili bodo informacije o Poljski obrambni skupini, ki združuje več kot 60 ključnih podjetij ter celotni panogi, ki lahko z več kot 500 proizvajalci zagotovi ves spekter opreme. Še posebej znana in cenjena je po helikopterjih, brezpilotnih letalih ali ciljni opremi, nastajajo pa tudi številni start-upi, ki ponujajo unikatne tehnološke rešitve.

OBRAMBA

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE

Slovenska vojska bo na sejmu SOBRA 2016 predstavila specialnosti, ki so predpogoj za zaposlitev in možnosti  izgradnje kariere ter tako posameznikom in širši slovenski javnosti približala možnost zaposlitve v Slovenski vojski. Pripadniki Slovenske vojske bodo obiskovalcem na delovnih točkah do potankosti razložili in predstavili specialnosti v svojih enotah ter z veseljem odgovarjali na zastavljena vprašanja. Prikazali bodo oborožitev in opremo pripadnikov različnih specialnosti. Predstavljena bo možna karierna pot v času zaposlitve v Slovenski vojski, tako v poklicu poklicnega vojaka, kot tudi podčastnika in častnika.

VARNOST

PREDSTAVITEV DELA IN OPREME POLICISTOV

Policija bo na svojem razstavnem prostoru v hali A in na zunanji ploščadi predstavila: splošne policijske naloge, varnost cestnega prometa, varovanje državne meje,  delo kriminalistične policije in policijske forenzike, varovanje oseb, delo policije na vodah, specialno enoto, službene pse in konje, delo letalske policijske enote, zgodovino Policije in druge zanimive vsebine. Pripravili so tudi poseben kotiček »Policija za otroke«.

ZAŠČITA IN REŠEVANJE

PREDSTAVITEV GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

Na razstavnem prostoru Gasilske zveze Slovenije bo predstavljena zgodovina slovenskega gasilstva ter organiziranost in dejavnosti. Poseben poudarek bo na usposabljanju in gasilskih tekmovanjih. Predstavljeni bodo tudi podatki o intervencijah ter zadnje večje intervencije. Obiskovalci bodo lahko spoznali gasilsko uniformo, delovno obleko ter čine in oznake, ki se uporabljajo v gasilski organizaciji.

Na sejmu bodo domači gasilci iz GZ Gornja Radgona izvedli gasilsko vajo »Povezani v pomoč«.

PREDSTAVITEV UPRAVE RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE

Uprava RS za zaščito in reševanje bo na razstavnem prostoru v hali A2 in prostoru pred njo predstavila svojo organiziranost in glavne dejavnosti, med drugim s področja ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistem opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijski sistem, usposabljanja, področje osebne in vzajemne zaščite, raziskave in razvoj, ter mednarodno sodelovanje.

Za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade bosta drugi dan sejma v hali C organizirani dve brezplačni lutkovni predstavi “Pikec Ježek” in “Gasilko Jež”, v izvedbi lutkovnega gledališča Fru-Fru.

Prav tako se bodo izvajale promocijske aktivnosti na temo obmejnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter sejemski obisk tujih strokovnih delavcev iz obmejnih županij in dežel Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije.

Osvežen program dogajanja bo objavljen na: www.pomurski-sejem.si .

Sejem SOBRA bo odprt od 22. do 24. 9. 2016 od 9. do 18. ure.

VSTOPNICE

Cene enodnevnih sejemskih vstopnic:

  • odrasli ……………………………………………………5,00 €
  • odrasli (skupine nad 20 oseb) ……………………4,00 €
  • dijaki, študentje ……………………………………….3,00 €
  • dijaki, študentje (skupine nad 20 oseb) ………2,00 €
  • upokojenci in starejši od 60 let …………………..3,00 €

 Uniformirani pripadniki Slovenske vojske, Policije, Gasilske zveze Slovenije, Civilne zaščite, otroci do 15 let  in invalidi na vozičkih s spremljevalcem imajo vstop prost.

Parkiranje je brezplačno!

 

Povezani članki