V Iraku med reševanjem talcev umrl ameriški komandos

by Urednik

NA SEVERU IRAKA REŠILI 69 TALCEV IZ ZAPORA ISLAMSKE DRŽAVE

V noči na četrtek 22. oktobra 2015 je bil med misijo reševanja talcev v severnem Iraku ubit pripadnik ameriških enot za posebne operacije. V vojaški operaciji proti pripadnikom Islamske države (ISIS) je pri tem izgubil življenje prvi Američan (po umiku Ameriške vojske iz Iraka leta 2011), je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook.

Ameriški in kurdski komandosi so med operacijo rešili 69 talcev, ki jih je imel ISIS zaprte 7 kilometrov severno od mesta Hawija na severu Iraka. Med njimi je bilo okoli 20 pripadnikov Iraške vojske, ostalo pa so bili večinoma lokalni prebivalci, rešenih pa je bilo tudi nekaj članov Islamske države, ki so jih obtožili izdaje.

Med dvournim spopadom, na ameriški strani so sodelovali tudi Kurdi, so ubili več kot 20 pripadnikov ISIS-a, vsaj 6 pa so jih onesposobili (ranili). Islamska država je označila ameriško operacijo za “neuspešno”, vendar ob tem tudi priznala žrtve med svojimi borci.

V skrivni operaciji je sodelovalo nekaj deset pripadnikov ameriških in kurdskih specialnih sil, domačini pa so prešteli 5 (ameriških) vojaških helikopterjev. Ameriška bojna letala so pred in med napadom bombardirala okoliške položaje zapora, da bi preprečila morebitne okrepitve, po uspešni rešitvi talcev pa so z bombami uničila zapor.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki