V Jordaniji blizu Sirije strmoglavilo trenažno letalo T67 firefly

by Urednik

V NESREČI UMRL TUDI IRAŠKI PILOT UČENEC

V ponedeljek 6. aprila 2015 je med usposabljanjem v bližini meje s Sirijo strmoglavilo lahko trenažno letalo Slingsby T67 firefly Jordanskih kraljevih letalskih sil. Nesreča se je zgodila v puščavi na vzhodu Jordanije v bližini mesta Mafraq, v njej pa sta umrla jordanski pilot inštruktor in iraški pilot, ki se je usposabljal za pilotiranje vojaškega letala.

Polkovnik Mamdouh al-Amiri, predstavnik Jordanske vojske, je sporočil, da sta v ponedeljek zjutraj v letalski nesreči umrla jordanski pilot in iraški pripravnik, potem ko je lahko turbopropelersko trenažno letalo Slingsby T67 firefly  strmoglavilo med rutinskim vojaškim usposabljanjem.

Al-Amiri je v nadaljevanju dejal, da se je nesreča zgodila na jordanskih tleh, vendar ni razkril lokacije strmoglavljenje jordanskega letala T67 firefly. Lokalni mediji so poročali, da se je nesreča zgodila približno 70 do 90 kilometrov severno od jordanske prestolnice Amman. Vzrok za strmoglavljenje letala naj bi bila mehanska okvara, Jordanska vojska pa je izključila napad protiletalskih raketnih sistemov iz nemirnega mesta Deraa na jugu Sirije.

Jordanska vojska redno usposablja pilote Iraških letalskih sil kot del obrambnih sporazumov med obema državama, je dodal al-Amiri. Jordanija sodeluje pri usposabljanju iraških državljanov za boj proti Islamski državi (ISIS) v Iraku. V letu 2014 so Jordanske kraljeve letalske sile prejele več večnamenskih lovcev F-16 s strani ZDA, kot del vojaške podpore (tudi pri odpravljanju posledic vojne v Siriji – ANSAmed). Sicer ima Jordanska vojska v svoji floti skoraj 80 lovcev F-16A/B/C/D, 28 lovcev F-5E/F in vrsto trenažnih letalnikov, med njimi tudi še 14 britanskih letal T67 firefly (kar 5 jih je že strmoglavilo).

V septembru 2014 se je Jordanija pridružila koalicijo arabskih in zahodnih držav pod vodstvom ZDA, ki izvaja zračne napade na cilje militantne skupine Islamska država (ISIS), ki nadzoruje velik del Iraka in sosednje Siriji. V vojaškem posredovanju so že izgubili eno letalo F-16, ki naj bi ga sestrelili pripadniki ISIS-a (ti so nato zajeli pilota in ga v februarju 2015 živega zažgali).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki