V Kamovu razvijajo nov mornariški helikopter minoga

by Urednik

RUSKI HELIKOPTER KA-27 BO DOBIL NASLEDNIKA

Poveljnik letalskih sil Ruske mornarice, general major Igor Kozhin, je konec novembra 2015 “izdal” novico, da rusko podjetje Kamov pripravlja nov mornariški helikopter z razvojnim imenom minoga (piškur), ki bo pripravljen do leta 2020.

V Ruski mornarici bodo z novimi helikopterji minoga nadomestili helikopterje Ka-27, vendar bo imel manjšo vzletno težo (manj kot 12 ton), dosegel najvišjo hitrost okoli 320 km/h, znano pa je tudi, da bo ohranil tradicionalno Kamovo koaksialno konfiguracijo rotorjev.

Za novi helikopter naj bi uporabili številne rešitve iz palubnega bojnega helikopterja Ka-52K, ki so ga nameravali uporabljati tudi na amfibijsko-desantnih ladjah razreda mistral.

Po besedah Igorja Blinov, enega glavnih svetovalcev v  korporaciji Ruska letalska industrija (UAC), je projekt še do nedavnega veljal za skrivnost, zato več podrobnosti o novem helikopterju Kamov minoga zaenkrat še ni razkritih.

Ob tem Blinov dodaja, da bo imel helikopter tipične kamove karakteristike, tudi nizek strop, v transportnem delu pa naj bi bilo prostora za več vojakov (do 20?), kot pri Ka-27 (do 16). Blinov glavno novost vidi v bistveno povečanju hitrosti helikopterja. Konvencionalni helikopterji razvijejo največjo hitrost 250 km na uro, minoga pa naj bi letel s hitrostjo do 320 kilometrov na uro.

Kamov Ka-27 (NATO: helix) je vojaški helikopter razvit za transport vojakov in za protipodmorniško vojskovanje. Razvoj helikopterja za potrebe mornarice Sovjetske zveze se je začel leta 1967, kmalu po smrti vodje konstrukcijskega biroja Nikolaja Iljiča Kamova. Prvi prototip je poletel leta 1974, v Sovjetski zvezi pa so ga začeli uporabljati leta 1982. Skupaj so izdelali okoli 270 helikopterjev Ka-27 v številnih različicah. Uporabljajo ga je 10 vojska, med njimi tudi Portugalska in Jugoslovanska, v civilne namene pa so helikopter z oznako Ka-32 uporabljali v Braziliji, Kanadi, Švici, na Portugalskem in Japonskem.

Jugoslovanska helikopterja Ka-27

Jugoslavija je imela od decembra 1987 v svoji oborožitvi 2 helikopterja Ka-27 (oz. izvozno različico Ka-28) z oznako HP-46, ki sta bila del 784. protipodmorniške helikopterske eskadrilje nameščene na letališču Divulje pri Splitu. Od leta 1989 so oba kamova uporabljali tudi kot letalsnika za zgodnje opozarjanje, ki so s pomočjo radarjev izvidovali za položaji sovražnikovih plovil. Jugoslovanska armada je leta 1992 helikopterja uporabljala za spremljanje in sledenje gibanja hrvaških paravojaških sil v Bosni in Hercegovini. Oba helikopterja so upokojili v začetku leta 2000, razstavljena pa sta v Muzeju vazduhoplovstva Beograd na Aerodromu Nikole Tesla v Srbiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Muzeju vazduhoplovstva Beograd

Povezani članki