V Mehiki na letalski prireditvi strmoglavilo vojaško letalo T-6C texan II

by Urednik

MED AKROBACIJAMI TRČILI DVE TURBOPROPELERSKI LETALI, PILOTA PREŽIVELA

Na Mehiškem letalskem sejmu 2015 sta v soboto 25. aprila med nastopom pred skoraj 200.000 gledalci trčili dve šolski letali Beechcraft T-6C texan II iz flote Mehiških letalskih sil. Po trčenju med izvajanjem akrobacij v zraku je eno izmed letal strmoglavilo, pilot in kopilot pa sta se še pred tem katapultirala ter preživela nesrečo brez poškodb. Prav tako tudi ni bilo ranjenih na tleh.

Letalo Mehiških letalskih sil (Fuerza Aérea Mexicana – FAM) je strmoglavilo v neposredni bližini vzletno-pristajalne steze vojaške letalske baze v Santa Lucia v osrednji Mehiki. Nesreča trenažnega letalnika Beechcraft T-6C texan II, ki sta ga upravljala dva vojaška pilota inštruktorja, se je zgodila okoli 11:05 ure po lokalnem času. Ko letalo trčilo v tla, so na tem mestu izbruhnili plameni, v zrak pa se je dvigal temen dim. Požar so gasilci kmalu pogasili.

Podrobnosti nesreče še niso razkrili, mehiški mediji pa poročajo, da naj bi ob izhodu iz manevra “dvojno ogledalo” eno izmed letalom ušlo izpod nadzora. Mehiško obrambno ministrstvo je že ustanovilo preiskovalno komisijo, ki bo odkrilo vzroke za nesrečo.

Mehiške letalske sile (Fuerza Aérea Mexicana – FAM) imajo v svoji floti še 47 ameriških trenažnih letal Beechcraft T-6C+ texan II, kot tudi 30 švicarskih trenažnikov Pilatus PC-7 in enega PC-9M. Letala T-6 texan II, ki so razviti na osnovi pilatusov, Mehičani uporabljajo za šolanje pilotov in tudi kot zračno podporo kopenskim enotam.

Mehiški letalski sejem (Feria Aeroespacial México 2015) so letos organizirali prvič, slovesno pa ga je 22. aprila odprl mehiški predsednik  Enrique Peña Nieto. Ob tem je predsednik na slovesnosti v vojaški bazi Santa Lucia opozoril na pomen dogodka za pozicioniranje “Mehike kot enega izmed najbolj atraktivnih polov letalske industrije na svetu.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Trenutki pred nesrečo mehiških letal Beechcraft T-6C texan II

Povezani članki