V Rusiji med gradnjo zagorela korveta razreda gremyashchiy

by Urednik

POŽAR MED IZGRADNJO ZA VSAJ 5 LET PRESTAVIL DOBAVO NOVE KORVETE

Sredi decembra je v ruski ladjedelnici Severnaya Verf v Sankt Peterburgu zagorelo na korveti Provornyi razreda gremyashchiy (projekt 20385), ki je še v gradnji in naj bi bila predana Ruski mornarici v letu 2022.

V akciji gašenja požara je sodelovalo skoraj 200 gasilcev. Poročali so o treh ranjenih, ena oseba je bila hospitalizirana. Veliko nevarnost je predstavljala tudi bližina plinskih jeklenk, saj so se bali eksplozije.

Na drugi ladji razreda gremyashchiy, od skupaj šestih naročenih, je iz zaenkrat še neznanega vzroka zagorelo. Požar naj bi zajel okoli 400 m2 veliko površino, predstavniki ladjedelnice Severnaya Verf pa trdijo, da je bil še verjetno še enkrat večji. Posnetki ladje po požaru razkrivajo, da je bil dobršen del plovila uničen, požar oz. visoke temperature pa naj bi povzročile tudi škodo na trupu ladje.

 V oceni škode ladjedelnice Severnaya Verf pa je navedeno, da je plovilo rešeno in da bo treba zamenjati le elemente zgornjega dela ladje. Ob tem trdijo, da zaradi vgrajene požarne izolacije med zgornjim delom ladje in krovom trup ni bil poškodovan in bo Provornyi obnovljen, vendar se bo zaradi potrebe po dodatnih delih verjetno spremenil datum dobave (omenja se leto 2026).

Nekaj ugibanj je o sestanku posebne komisije za ugotavljanje vzroka dogodka, pri čemer je tožilstvo že oblikovalo obtožnico zaradi neustreznih varnostnih ukrepov na gradbišču.

Provornyi je korveta razreda gremyashchiy, ki je oborožena z lanserji za protiladijske in manevrirne rakete kalibr, oniks, medvedka ter zircon. Vseh šest korvet razreda gremyashchiy naj bi bilo po prvotnem načrtu dobavljenih Pacifiški floti Ruske mornarice do leta 2028. Poleg ladjedelnice Severnaya Verf, ki gradi prvi dve ladji tega razreda, bo preostale štiri zgradila ladjedelnica Amur iz Komsomolska na ruskem daljnem vzhodu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki