V Rusiji strmoglavil MiG-29, pilot nesreče ni preživel

by Urednik

NOVA NESREČA RUSKIH IN INDIJSKIH LETALSKIH SIL

V nedeljo, 27. julija 2014, je v bližini Astrakhana v Rusiji strmoglavilo lovsko letalo MiG-29, pilot pa nesreče ni preživel, je sporočil poveljnik Ruskih letalskih sil Viktor Bondarev.

“Pilot je v nesreči vojaškega letala umrl,” je dejal Bondarev. “Nesrečo že raziskujemo, po predhodnih podatkih pa naj bi nesrečo povzročila tehnična okvara,” je dodal generalni Bondarev. Ruski lovec MiG-29 je strmoglavil v stepi nedeljo zjutraj približno 30 kilometrov južno od letališča Privolzhsky v regiji Voronjež ob Kaspijskem morju, na tleh pa ni prišlo do kolateralne škode.

Po podatkih Ruskih letalskih sil, naj bi nesrečo zakrivila okvara zračnega sistema, zaradi česar je pilot izgubil nadzor nad letalom. Nadzornik poleta je pilotu zaukazal naj se katapultira iz letala, vendar pa se mu ni uspelo rešiti in je v nesreči umrl.

V Indiji strmoglavil helikopter, sedem vojakov umrlo

Že v petek popoldne pa je v Indiji na območju Ataria strmoglavil helikopter HAL dhruv zaradi težav z motorjem. V nesreči je umrlo vseh sedem ljudi na krovu. Indijske letalske sile (IAF) so sporočile, da je pilot helikopterja pred nesrečo sporočil, da imajo tehnične težave in oddal klic na pomoč.

Indijski helikopter HAL (Hindustan Aeronautics Limited) dhruv velja za enega bolj naprednih v Indijskih letalskih silah. Indijska vojska (IAF, mornarica, kopenske sile) uporabljajo okoli 150 helikopterjev dhruv, v preteklosti pa je bila celotna flota že dvakrat prizemljena zaradi tehničnih okvar, enkrat tudi motorja.

Pripravil: A. Knific, foto:

Povezani članki