V Rusiji strmoglavil šolski reaktivec Jak-130

by Urednik

RUSI ZAČASNO PRIZEMLJILI TRENAŽNA LETALA JAK-130

V bližini Volgograda je strmoglavilo rusko šolsko letalo Jak-130 Ruskih letalskih sil, zato so vsa letala tega tipa začasno prizemljili. V nesreči je en pilot umrl, drugi pa je izven življenjske nevarnosti.

V torek, 15 aprila 2014, je v bližini vasi Bataevka, približno 25 km jugovzhodno od Akhtubinska v regiji Astrakhan strmoglavilo rusko šolsko reaktivno letalo Jakovljev Jak-130 (Yak-130).

V nesreči, ki se je zgodila okoli 17.50 po moskovskem času, je umrl en pilot, drugi pa je izven smrtne nevarnosti. Pilota iz letalske baze Borisoglebskogo Ruskih letalskih sil sta bila z letalom Jak-130 na trenažnem poletu. Ob 17:46 je letalo po vzletu iz letališča v Akhtubinsk (blizu Volgograda) na poti v Borisoglebskog (SZ proti Moskvi) izginilo iz radarja, nadzornikom pa je kmalu je postalo jasno, da je letalo strmoglavilo, zato so na kraj nesreče poslali lokalne gasilce in reševalce. Oba pilota sta se katapultirala iz letala. Ruske oblasti nesrečo še preiskujejo, po prvih podatkih pa naj bi šlo za okvaro letala.

Do konca preiskave so Ruske letalske sile prizemljile preostalih 45 trenažnih letal Jakovljev Jak-130. Ruska vojska je prav v Borisoglebsku začela oblikovati novo akrobatsko ekipo, ki bodo letala s šolskimi reaktivci Jak-130, vseh 9 pilotov inštruktorjev pa je že izbranih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Google Map

13/02/2014

Tretja ruska vojaška akrobatska letalska skupina bo nastope izvajala z dvanajstimi lahkimi šolskimi bojnimi letali Jakovljev Jak-130.

14/05/2013 

Testni pilot podjetja Alenia Aermacchi se je bil 11. maja 2013 primoran izstreliti iz prototipa naprednega trenažnega letala M-346 master.

Povezani članki