V Severni Koreji fotografirali novo korveto razreda nampo

by Urednik

V OBJEKTIV UJELI SKRIVNOSTNO SEVERNOKOREJSKO VOJAŠKO LADJO

V pristanišču Najin v bližini mesta Rason na severovzhodu Severne Koreje so v fotografske objektive ujeli novo korveto razreda nampo, zasnovana v sodobnem slogu z značilnostmi slabe radarske zaznavnosti.

Fotografija (zgoraj), posneta v začetku novembra 2016, prikazuje zasidrano plovilo, ki ima na zadnjem delu vzletno-pristajalno ploščad za helikopterje (predvidoma za helikopter Mi-4PL ali Mi-14PL). Že prejšnje fotografije, posnete iz satelitov, so razkrile, da gre za približno 77 metrov dolgo in 11 metrov široko korveto razreda nampo, ki ima ugrez 3,4 m in izpodriv 1.300 – 1.500 ton.

Po informacijah naj bi bila nova korveta Severnokorejske mornarice oborožena s protiladijskimi manevrirnimi raketami Kumsong-3, raketnim sistemom zemlja-zrak kratkega dosega, torpedi in topovi.

Korvete (oz. lahke fregate) razreda Nampo v zadnjih letih zbujajo pozornost Južne Koreje in Zahoda. Po predvidevanju vojaških analitikov naj bi Severnokorejska mornarica od leta 2014 uporabljala dve ali tri plovila iz tega razreda: eno v Japonskem morju (iz pomorske baze Najin) in eno v Rumenem morju (iz pomorske baze Nampo).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki