V Severni Makedoniji strmoglavil policijski helikopter Mi-171

by Urednik

TEŽAVE POLICIJSKEGA HELIKOPTERJA OB VZLETU NA LETALIŠČU SKOPJE

Na mednarodnem letališču v Skopju je 4. maja 2020 ob vzletu strmoglavil policijski transportni helikopter Mi-171 hip-H, ki je pripadal policijski helikopterski enoti “Jastrebi” (Helikopterska Edinica “Jastrebi”).

V nesreči policijskega helikopterja Mi-171 z repno oznako MAP-7711 je eden od policistov na krovu utrpel lahke telesne poškodbe, medtem ko so drugi štirje ostali nepoškodovani.

Medtem ko pravi razlog za nesrečo še ni znan in preiskava še poteka, pa prvotna poročila kažejo, da se je nesreča zgodila ob začetku trenažnega poleta helikopterja, okoli 11.30 ure, ko je ob močnem vetru repni rotor izgubil moč. To je privedlo do nenadzorovanega vrtenja letalnika in trka krakov glavnega rotorja s tlemi.

Fotografije nastale po nesreči razkrivajo, da je helikopter končal na levem boku in skoraj nepoškodovan, z izjemo krakov rotorja – to pa nakazuje na resno okvaro motorja in menjalnika.

Helikopter Mi-171 z repno oznako MAP-7711 je bil izdelan novembra 2007 v letalskem obratu Ulan-Ude (UUAZ) v Ruski Federaciji, v letu 2008 pa ga je dobilo severnomakedonsko Ministrstvo za notranje zadeve (Ministrstvo za Vnatrešni Raboti na Republiki Severni Makedoniji, MVR na RSM) skupaj s še tremi helikopterji: v UUAZ proizvedenem Mi-171 z repno oznako MAP-7710 in parom izdelanim v Kazanskem helikopterskem obratu (KVZ) Mi-17V-5 (MAP-7712 in MAP-7714). Zelo obširno smo o makedonskih policijskih helikopterjih pisali v članku MAKEDONSKI POLICIJSKI HELIKOPTERJI – PRVIH 50 LET v letošnji aprilski številki naše revije.

 Pripravila: Igor Božinovski, A. Knific, foto: Zvonko Plavevski

 

Povezani članki