V Siriji strmoglavilo rusko transportno letalo An-26

by Urednik

RUSI DOMNEVAJO, DA NAJ BI BIL VZROK ZA NESREČO TEHNIČNA OKVARA

Rusko vojaško transportno letalo An-26 je strmoglavilo med pristajanjem na letališče Hmeymim v Siriji, v nesreči pa je umrlo vseh 6 članov posadke in 26 potnikov (vojakov), je sporočilo rusko obrambno ministrstvo 6.3.2018 popoldne. Po prvih podatkih naj bi bil vzrok za nesrečo tehnična okvara.

“Približno ob 15:00 uri (po moskovskem času) je strmoglavilo rusko transportno letalo An-26 med pristajanjem v letalski bazi Hmeymim. Vsi, ki so bili na krovu, so v nesreči umrli,” so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Rusko vojaško transportno letalo An-26 je strmoglavilo približno 500 metrov od vzletno-pristajalne steze zračne baze Ruske vojske Hmeymin v sirski provinci Latakia. Pred trkom s tlemi letalo ni gorelo. Tehnična napaka bi lahko povzročila nesrečo, so dodali na ruskem obrambnem ministrstvu in dodali, da letalo ni strmoglavilo zaradi sovražnega ognja. Preiskava nesreče je že v teku.

Tokratna nesreča sirskega vojaškega transportnega letala An-26 na sirskem ozemlju pa ni prva, saj je že januarja 2015 strmoglavilo prav tako letalo Ruske vojske med pristankom v letalski vojaški bazi Abu al-Duhur v provinci Idlib.

Rusija ohranja vojaško prisotnost v Siriji že vse od leta 2015, ko so na željo sirskega predsednika Bašarja al-Asada začeli operacijo proti Islamski državi in tudi sirskim upornikom. Ruska vojska ima v državi dve vojaški bazi: letalsko oporišče Hmeymim in pomorsko bazo Tartus.

Antonov An-26 (NATO: curl) je dvomotorno turbopropelersko letalo, ki so ga v 1960-ih letih razvili v Sovjetski zvezi kot večnamensko taktično transportno letalo. Poleg posadke (5-6) lahko prevaža do 40 potnikov in okoli 5.500 kilogramov tovora. Do leta 1986 so izdelali več kot 1.400 letal An-26. Tako v vojaški kot civilni različici so ga uporabljali v več kot 50 državah po vsem svetu – tudi v Jugoslaviji, ki je imela v svoji floti 14 letal, nasledila jih je Srbija, ki ima še vedno 2 operativni letali in 4 v rezervi.  Danes še vedno leti okrog 400 transportnih letal An-26, več kot 100 jih uporablja Ruska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki