V Sloveniji letno uničenih več ton neeksplodiranih ubojnih sredstev

by Urednik

V LETU 2013 SO V SLOVENIJI ODSTRANILI VEČ KOT 6 TON NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTEV – NUS

Zapuščina oboroženih spopadov tako ali drugače še dolgo spremlja tudi nove generacije. Veliko težavo in smrtno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva ali na kratko NUS. V Sloveniji se jih letno še vedno najde in uniči več ton. Ob najdbi NUS pokličite na številko 112, območje označite, najdbe pa se NE dotikate!

V Sloveniji se najde največ NUS iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne, v prvem primeru je zaradi soške fronte najbolj na udaru Primorska, v drugem pa potencialno celo ozemlje. Podobne težave imajo tudi v tujini, ravno po novem letu je denimo v Nemčiji na gradbišču industrijske cone bagrist pri izkopavanju zemlje zadel ob bombo iz 2. svetovne vojne, zanj se je končalo tragično, več delavcev pa je bilo ranjenih.

Enota za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS)

V Sloveniji za odstranjevanje in uničenje NUS skrbijo pripadniki državne enote Civilne zaščite za varstvo pred NUS, ki vse leto odstranjujejo nevarna neeksplodirana ubojna sredstva, večino jih uskladiščijo in nekajkrat na leto na poligonu uničijo. Lani so imeli 453 intervencij, na katerih so odstranili 3635 kosov teh nevarnih ostankov v skupni teži  6745 kg. Večina najdb je bila uničena na poligonu za uničenje NUS, nekatera pa so uničili na kraju najdbe, ker prevoz in skladiščenje zaradi nestabilnega stanja NUS nista bila mogoča. Izstopata uničenji 250 kg letalske bombe v Silovi pri Velenju in dveh avstrijskih minometnih min kalibra 220 mm na pobočju Rombona.

Med odstranjenimi NUS  so tudi v letu 2013 prevladovale topovske granate, minometne mine, ročne bombe in strelivo za pehotno orožje, ostanki obeh svetovnih vojn. Ti ostanki so kljub starosti, več kot 50 ali 100 let, še vedno nevarni in lahko ob neprimernem ravnanju eksplodirajo in povzročijo hude telesne poškodbe (smrt) in veliko materialno škodo.

Enota za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS)

V zadnjih osmih letih, od 2005 do 2013, so pripadniki Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred NUS vsako leto odstranili in uničili okoli 10 ton teh ubojnih sredstev, statistično povprečno po 25 kg na dan. Največ so jih odstranili leta 2003, kar 18 ton, leta 2012 približno šest ton, v letu 2013 spet nekoliko več, 6745 kg.  Lansko in predlansko  zmanjšanje pripisujejo manjšemu številu gradenj in opuščanju kmetijskih zemljišč, saj na NUS ljudje naletijo predvsem pri kmetovanju in gradbenih delih. Največ NUS so v vseh letih našli na severnem Primorskem, na ozemlju, kjer je potekala soška fronta.

Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so posebej izurjeni in izšolani pripadniki Civilne zaščite, ki praviloma NUS ne iščejo, temveč odstranjujejo tista, ki jih najdejo ljudje. Sicer pa so pripadniki te enote prostovoljci Civilne zaščite, odstranjevanje NUS ni njihov poklic, temveč prostovoljna dejavnost.

Prilagamo video o uničenju NUS na Sveti gori pri Novi Gorici. Posnetek na koncu zelo dobro prikaže učinek eksplozije. Sicer je v tem primeru šlo za najdbe ob požaru v naravi, kar predstavlja tudi veliko grožnjo za gasilce.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Primorske novice, Delo

VIDEO: Uničenje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS)

Povezani članki