V Turčiji so hekerji “napadli” nemške raketne sisteme MIM-104 patriot

by Urednik

KIBERNETSKI NAPAD NA NEMŠKE SISTEME ZRAČNE OBRAMBE PATRIOT

Nemške raketne sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot (Phased Array Track to Intercept on Target), ki so nameščeni v Turčiji ob meji s Sirijo, so za kratek čas upravljali hekerji, je pred dnevi poročal nemški časopis Behörden Spiegel.

Nemška vojska (Bundeswehr) sodeluje s protiletalskimi sistemi MIM-104 patriot, skupaj s Španijo (zamenjala je Nizozemsko) in ZDA, že vse od leta 2013 v Natovi operaciji Active Fence. Turčija je leto pred tem zaprosila za pomoč zvezo Nato zaradi raketnih izstrelkov, ki so njeno ozemlje prileteli iz Sirije, kjer poteka državljanska vojna.

Nemčija je v Turčijo v bližino meje s Sirijo poslala dve bateriji (do 8 lanserjev) raketnih izstrelkov  MIM-104 patriot. Nemški časopis poroča, da so pred kratkim nemški raketni sistemi zračne obrambe patriot začeli izvajali “nepojasnjene” ukaze, kar je posledica kibernetskih napadov.

Strokovnjaki ugotavljajo, da bi hekerji lahko vdrli v sistem prek dveh šibkih točk:

  • sistema SSI (Sensor-Shooter-Interoperability), ki izmenjuje informacije med lanserji raket in kontrolnim sistemom;
  • računalniškega čipa, ki nadzoruje upravljanje orožja.

Raketni sistem zračne obrambe MIM-104 patriot Ameriška vojska uporablja že vse od leta 1984, prvič pa je bil uporabljen v Zalivski vojni leta 1991. V juniju 2015 je Nemčija napovedala, da bo svoje raketne sisteme patriot zamenjala s sistemi MEADS, ki so ga razvili v sodelovanju z ZDA in Italijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

 

Povezani članki