V Ukrajini raketa zadela avtobus, 11 civilnih žrtev

by Urednik

UKRAJINA NAPOVEDALA VPOKLIC NOVIH 50.000 VOJAKOV

V pokrajini Doeck na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo spopadi med Ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi separatisti, v torek 13. januarja 2015 pa je ena izmed raket zadela avtobus pri kraju Volnovaha, približno 35 kilometrov južno od Donecka. V napadu je umrlo 11 ukrajinskih civilistov, 17 pa je ranjenih. Ukrajina za napad obtožuje separatiste, ki pa trdijo, da niso krivi.

Obstreljevanja v okolici mesta Doneck in letališča so se nadaljevala še pozno v noč, zaenkrat pa ni poročil o novih žrtvah med civilisti. Ravno v torek je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v izjavi sporočila, da se je situacija v bližini letališča Doneck poslabšala in da so našteli več civilnih žrtev. V zadnjem tednu naj bi zabeležili več kot 150 kršitev mirovnega sporazuma, sklenjenega 9. septembra 2014 v Minsku.

Ob tem pa je ukrajinski predsednik Petro Porošenko za 14. januar 2015 napovedal podpis uredbe o nove mobilizacije vojaških sil. Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva načrtujejo, da se bo mobilizacija začela 20. januarja 2015 in bo potekala v treh fazah. Ukrajina namerava okrepiti svojo vojsko z vpoklicem okoli 50.000. Naborniki naj bi po novem služili eno in pol letni vojaški rok, najnižja starostna meja pa se bo dvignila iz 18 na 20 let. Predsednik Porošenko je že v decembru predlagal, da vojaški obvezniki ne bi bili poslani na bojna območja na jugovzhodu Ukrajine. V Ukrajini so že leta 2014 izvedli več mobilizacij, vpoklicani pa so bili predvsem rezervisti stari do 45 let.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki