V Ukrajini sestrelili še en helikopter Mi-24

by Urednik

BOJI SE NADALJUJEJO, SEPARATISTI UČINKOVITI S SISTEMI MANPADS

Spopadi med pro-ruskimi separatisti in Ukrajinsko vojsko v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine so ponovno izbruhnili v ponedeljek, umrlo pa naj bi že več deset ljudi, sestreljen pa je bil še en helikopter Mi-24 Ukrajinskih letalskih sil.

Ukrajinske oblasti so v začetku tega tedna še bolj zaostrile boj s separatisti, saj želijo ponovno pridobiti nadzor nad vzhodnim delom države. Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo v bojih v Slavjansku v ponedeljek ubitih 30 ljudi, vendar iz poročila ni jasno, ali so bile žrtve tudi civilisti.

Pro-ruski separatisti so v ponedeljek ob približno 14.30 po lokalnem času med spopadi sestrelili še en vojaški helikopter Mil Mi-24 v Slavjansku, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Helikopter je strmoglavil v bližnjo reko, piloti pa jo je odnesel brez poškodb. To je že četrti ukrajinski helikopter, ki so ga sestrelili v zadnjem tednu. Dva helikopterja Mi-24 in nega Mi-8 (zaradi poškodb moral zasilno pristati) so v Slavjansku sestrelili med boji 2. maja  s prenosnimi protiletalskimi izstrelki (MANPADS).

Za ponedeljkovo sestrelitev bojnega helikopterja Mi-24 se ne ve točno, ali so uporabili prenosne protiletalske izstrelke, po nekaterih poročanjih pa naj bi ga zadelo več izstrelkov manjšega kalibra (iz mitraljeza).

Sestrelitve ukrajinskih vojaških helikopterjev bi lahko pomenile novo fazo v bojih v Ukrajini, predvsem zaradi uporabe novih oborožitvenih sistemov zemlja-zrak. Zaenkrat še ni znano, ali so separatisti uporabili tudi že prenosne protioklepne sisteme (npr. RPG). Prenosni sistemi protiletalske obrambe (MANPADS – Man-portable air-defense systems) so izjemno učinkoviti in jih že desetletja uporabljajo v “svetih vojnah” (džihada) na in v okolici Bližnjega vzhoda. Uporaba teh sistemov pa vsekakor kaže, da so pro-ruski vojaki dobro usposobljeni in dobro oboroženi.

Sedaj je jasno, da imajo pro-ruski separatisti v svoji oborožitvi prenosne protiletalske sisteme (MANPADS), vendar ni znan njihov izvor. Zanimiv pogled na pomoč tujih držav uporniškim skupinam po vsem svetu v obliki prenosnih raketnih sistemov ponuja v spodnjem zapisu priznani newyorški profesor.

“Cinik bi rekel, da je do sistemov MANPADS zelo enostavno priti, če imaš tega željnega sponzorja,” je dejal Austin Long, profesor na univerzi Columbia v ZDA. “Afganistanski mudžahedini so leta 1980 prejeli nekaj najbolj naprednih sistemov MANPADS na svetu, po odločitvi ZDA, da jim jih priskrbi. Nihče, kolikor je mogoče povedati od zunaj, ni sprejel podobne odločitve o dobavi teh sistemov sirskim upornikom. Politika ZDA se je očitno odvrnila od zagotavljanja MANPADS upornikom, ki so njeni zaveznik. Zlahka pa si lahko predstavljamo, da je Ruska federacija sprejela odločitev bolj podobno tisti v Združenih državah Amerike iz 1980-ih let kot 2010-ih.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

02/05/2014

V Slavjansku je Ukrajinska vojska začela nov napad, vendar so jim pro-ruski separatisti že sestrelili 2 helikopterja Mi-24 in zadeli še helikopter Mi-8.

Povezani članki