V Vietnam prispela še tretja ruska podmornica razreda varshavyanka

by Urednik

RUSIJA DOBAVLJA PODMORNICE BREZ ZAMUD

Vietnam je v četrtek 28. januarja 2015 v pomorski vojaški bazi Cam Ranh prevzel še tretjo dizelsko-električno podmornico razreda varshavyanka (projekt 636M – improved kilo), ki so jo označili kot HQ-184 Hai Phong.

Nizozemska tovorna ladja Rolldock Star z novo vietnamsko podmornico izboljšanega razreda kilo je iz St. Peterburga v Rusiji izplula 15. decembra 2015, po šestih tednih plovbe pa prispela v Južno kitajsko morje. Vietnamska mornarica bo podmornico začela uporabljati čez nekaj tednov.

Vietnam je naročil floto šestih ruskih ​​podmornice razreda varshavyanka v letu 2009, saj si prizadeva za krepitev pomorske moči kot protiutež Kitajski. Vseh šest podmornic gradi ruska ladjedelnica Admiralty v St. Petersburgu, zadnjo pa naj bi dobavili v letu 2016. Celoten posel je vreden 2 milijardi USD.

Prvo podmornico razreda varshavyanka HQ-182 Hanoi so v pomorsko bazo Cam Ranh v Vietnamu prepeljali 31. decembra 2013, drugo HQ-183 Ho Chi Minh pa 19. marca 2014. Četrto HQ-185 Da Nang in peto podmornico HQ-186 Khanh Hoa pričakuje Vietnamska mornarica še v letu 2015, medtem ko naj bi šesta HQ-187 Ba Ria-Vung Tau prispela v prvi polovici leta 2016.

Podmornica razreda Varshavyanka (projekt 636m)

Ameriška mornarica je konvencionalne podmornice razreda varshavyanka poimenovala kot “črne luknje v oceanu”, ker so skoraj neopazne. Podmornice razreda varshavyanka (projekt 636m) imajo dizelsko-električni pogon in so zelo tihe (izredno nizek zvočni odtis), cilj pa lahko zadenejo na dolge razdalje, ne da bi jih sovražnikova protipodmorniška obramba zaznala.

Podmornica razreda varshavyanka je izboljšana različica podmornice razreda kilo. Vgrajeno ima  najnaprednejšo “ stealth” tehnologijo in povečan bojni doseg. Podmornica ima izpodriv 3100 ton, doseže hitrost 20 vozlov in se lahko potopi do 300 metrov, na krovu pa je prostora za 52 podmorničarjev. Oborožena je s torpedi kalibra 533 mm, protipodmorniškimi minami in raketami kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 sizzler). Podmornice razreda varshavyanka so namenjene predvsem za protiladijsko in protipodmorniško bojevanje v razmeroma plitvih vodah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki