V Zagrebu strmoglavilo brezpilotno letalo

by Urednik

JE NA HRVAŠKEM STRMOGLAVIL UKRAJINSKI ALI RUSKI BREZPILOTNIK TU-141 STRIŽ?

Skrivnostni letalnik, ki je strmoglavil v hrvaški prestolnici, je najverjetneje brezpilotnik Tu-141 striž na reaktivni pogon iz sovjetske dobe, ki ga uporablja samo še Ukrajina.

Hrvaško prestolnico Zagreb je v nočnih urah prebudila močna eksplozija, na mestu tega nenavadnega dogodka pa so našli velik krater, napolnjen z deli brezpilotnega letala. Nekateri so rekli, da je strmoglavilo letalo in da so v bližini opazili padala, drugi so spet ”videli”, da je šlo za raketo. Po natančnem pregledu vizualnih dokazov vojaške oblasti menijo, da je šlo dejansko za izvidniško brezpilotno letalo Tu-141 striž, ki  se je resno pokvarilo in iz Ukrajine preletelo celotno Madžarsko ter strmoglavilo na Hrvaškem. Neposredno od ukrajinske meje do Zagreba je skoraj 565 km dolga pot. Poročali so, da je Ukrajina v zadnjih dneh po invaziji Rusije na državo zagnala tudi svoja hitra brezpilotna letala iz sovjetske dobe. Ukrajina je edini znani trenutni operater Tu-141.

Na skrivnostno nesrečo nas je najprej opozoril @Darkstar_OSINT, ki je s čudno situacijo in trditvami v zvezi z njo hitro seznanil Tylerja Rogovaya s spletne strani The Drive War Zone. Po pregledu razbitin in ob upoštevanju nenavadnih in nekoliko nasprotujočih poročil s te največje novice v letu, ki se je zgodila v regiji, so ugotovili, da le eno letalo resnično ustreza zbranim podatkom in posnetkom – Tu-141

Tako se je zgodilo, da je eno od kril ostalo večji del nedotaknjeno, kar avtorju The Drive War Zone Tylerju Rogovayu omogočilo sklepanje, da gre za tega brezpilotnika. Kljub temu je dejstvo, da je ta letalnik odletel tako daleč iz načrtovane smeri, zaskrbljujoče. Toda to ne bi bila prva izguba Tu-141 v ukrajinski vojni, padec še enega so zabeležili  v Ukrajini pred dnevi.  

Tu-141 je fascinanten kos strojne opreme iz sovjetske dobe, ki jo je Ukrajina nadgradila in usposobila za uporabo po invaziji na Krim leta 2014. Brezpilotno letalo je bolj podobno manevrirni raketi kot tradicionalnemu brezpilotniku, lansirajo ga s prikolice in leti po vnaprej določeno smer s transsonično (obzvočno)  hitrostjo, namenjeno je zbiranje različnih oblik obveščevalnih podatkov, preden se spusti na tla s padalom. Zatem ga je mogoče ponastaviti in znova uporabiti. 

Korenine Tu-141 segajo k njegovemu predhodnik –  Tu-123, ki je prvič poletel leta 1960, vendar striž še zdaleč ni mladosten, saj ga je Sovjetska zveza prvič uvedla v uporabo v poznih sedemdesetih letih. Z dosegom približno 650 milj – skoraj 1000 km –  lahko Tu-141 prevzame nekatere naloge, ki jih sicer opravljajo taktična izvidniška letala s posadko, vendar brez tveganja izgube posadke. Ukrajina je to vrsto brezpilotnikov pred kratkim uporabljala tudi kot ciljno brezpilotno letalo – letečo tarčo, ki bi lahko delovalo tudi kot vaba med bojem, čeprav je omenjeni Tu-141 za takšno misijo letel v popolnoma napačni smeri.

Možno je tudi, da je tudi Rusija nekatere od teh Tu-141 potegnila iz skladišč in jih uporabila kot leteče vabe, da bi s tem ukanila ukrajinsko zračno obrambo, vendar trenutno za to ni dokazov. Ta strmoglavljeni primerek bi ne imel navedenega dosega od ruske do hrvaške meje, lahko pa bi dosegel Zagreb, če bi ga lansirali iz Belorusije. 

Verjetno si prebivalci Hrvaške še niso povsem na jasnem, kaj je ”strmoglavilo” v njihovem glavnem mestu. Zaenkrat sta tako Ukrajina kot Rusija zanikali, da bi šlo za njihovo letalo. Pred strmoglavljenjem naj bi, po prvih indicih, letalniku ravno nad hrvaško prestolnico zmanjkalo goriva.  

Prav tako dogodek sproža nekaj resnih vprašanj glede pripravljenosti zračne obrambe za države Nata, nad katerimi je Tu-141 letel, če je temu res tako. In kot vedno se lahko pojavijo nove informacije in podrobnosti se lahko spremenijo, vendar se na podlagi trenutno razpoložljivih informacij zdi zelo verjetno, da je bilo skrivnostno plovilo, vpleteno v ta incident, res Tu-141

O tem bomo podrobneje še poročali, ko bo na voljo več informacij. 

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, Ukraine MoD

Povezani članki