V ZDA v trčenju trenažnih letal T-38C talon umrla dva pilota

by Urednik

NOVA NESREČA STARIH AMERIŠKIH TRENAŽNIH LETAL T-38 TALON

V letalski bazi Vance v Oklahomi v ZDA sta pred dnevi trčili dve trenažni dvomotorni letali T-38C talon, v nesreči pa sta življenje izgubila dva pilota Ameriških letalskih sil (USAF).

Šolski letali T-38C talon, na krovu vsakega sta bila pilot in inštruktor, sta trčila nad pristajalno stezo (verjetno pri manevru vzletanja oz. pristajanja), pri tem pa je eno od letal obrnilo na glavo in drsalo po vzletno-pristajalni stezi ter travi več sto metrov  – posadka ni preživela. Pilot in inštruktor iz drugega letala sta nesrečo preživela brez večjih poškodb. Vzroke za trk oz. nesrečo dveh šolskih letal T-38C talon še preiskujejo.

Ameriške letalske sile in NASA imajo skupaj v floti še okoli 500 trenažnih letal T-38C talon. V letih 1961–72 je bilo sestavljenih skoraj 1200 letal talon, na njih pa je bilo usposobljenih več kot 72.000 pilotov ameriškega letalstva. Med novembrom 2017 in novembrom 2018 je strmoglavilo pet letal T-38.

Ameriške letalske sile trenažna letala T-38 bodo nadomestile z najnovejšimi letali za napredno usposabljanje Boeing/Saab T-7A red hawk (program T-X). Leta 2018 je Boeing prejel 9,2 milijarde ameriških dolarjev za razvoj in dobave letal T-X, ki bodo nadomestila letala T-38C. Po tej pogodbi naj bi do leta 2034 Ameriške letalske sile dobile 350 novih šolskih letal T-7A red hawk.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube 

 

Povezani članki